Ο Σπύρος Σκαφιδάς, είναι γέννημα-θρέμμα Παλικισιάνος! Ο μεγαλύτερος γιος μιας πολύτεκνης οικογένειας από τα Χαβδάτα, αγωνίστηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη φανέλα του ΝΕΟΛ. Λαμπρός μαθητής και πολύ καλός αθλητής, τελείωσε το Λύκειο Ληξουρίου και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ ειδικεύτηκε στην αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο της Modena, στην Ιταλία. Είναι το καλύτερο
παράδειγμα ανθρώπου που συνδύασε και συνεχίζει να συνδυάζει τις σπουδές με τον αθλητισμό, αφού εξακολουθεί να αθλείται ως ερασιτέχνης δρομέας μεγάλων αποστάσεων και να κερδίζει διακρίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού. Το άρθρο που ακολουθεί, αναφέρεται στην αξία που έχει η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό.
Ο συνδυασμός της τακτικής φυσικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής είναι η βάση της υγείας. Αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο: ο δάσκαλος της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν έλεγε χαρακτηριστικά πως “εάν θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο τη σωστή ποσότητα τροφής και άσκησης, ούτε πάρα πολύ λίγο ούτε πάρα πολύ, θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο δρόμο για την υγεία…”. Τα οφέλη αυτής της “συνταγής” είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένα: ελάττωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά στην κοινωνία του σήμερα, το μήνυμα του Ιπποκράτη, δυστυχώς, σβήνει ολοένα και περισσότερο. Καθιστική ζωή, κάπνισμα και ακανόνιστη διατροφή αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής μας. Οι περισσότεροι, λόγω δουλειάς ή απλής επιλογής, είμαστε εγκλωβισμένοι μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών, των κινητών, της τηλεόρασης… Έτσι, συχνά ασυναίσθητα, γινόμαστε θύματα της φυσικής αδράνειας.
Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδοξο για την Ελλάδα… Χώρα που γέννησε την Ιατρική και εξύμνησε την αξία της άσκησης και της άθλησης, τόσο στην απλή καθημερινότητα, όσο και μέσω της μέγιστης έκφρασής τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Χώρα-πατρίδα της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας..
Δυστυχώς, η καθιστική νοοτροπία των ενηλίκων επεκτείνεται και στον παιδικό πληθυσμό. Ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια τα παιδιά μαζεύονταν για “μονό”, για ποδήλατο ή για κρυφτό, πλέον, είτε δίνουν διαδικτυακό ραντεβού για παιχνίδια και chat στο facebook είτε (στην καλύτερη) βγαίνουν από το σπίτι για να πάνε φροντιστήριο… Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους: τα Ελληνόπουλα είναι πρωταθλητές Ευρώπης (αν όχι κόσμου) στην παιδική παχυσαρκία, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους υγεία ως έφηβοι/ενήλικες.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για μια ζωή με περισσότερη κίνηση και ζωντάνια και λιγότερο “καναπέ”. Η φυσική άσκηση είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ύπαρξη και την υγεία μας, όπως ο ύπνος και το φαγητό, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την οικονομική μας κατάσταση.
Η απλούστερη, ασφαλέστερη και αποδοτικότερη μορφή φυσικής άσκησης για όλους είναι το καθημερινό περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό για 30 λεπτά ή περισσότερο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για περισσότερη και εντονότερη σωματική άσκηση, καθώς αυτή αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της ανάπτυξης και της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής. Για τα παιδιά είναι απαραίτητη η καθημερινή σωματική άσκηση ήπιας-υψηλής έντασης για μία ώρα, με ιδανικό παράδειγμα την ενασχόληση με τον αθλητισμό, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ: http://www.neol.gr/
ΠΗΓΗ: http://www.neol.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου