«Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»

Από φέτος η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία,καθιέρωσε την υποχρεωτική  παρουσία γιατρού,σε όλες της κατηγορίες  των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων,αρμοδιοτητάς των εκάστοτε Ενώσεων.
Η σχετική αυτή διάταξη αρχικά δημιούργησε αναστάτωση σε διάφορες ενώσεις,ως προς την ανεύρεση τόσου όγκου ιατρών,οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καλύψουν τόσες αγωνιστικές ερασιτεχνικές υποχρεώσεις και αγώνες.
Επειδή το πρόβλημα αυτό φαινόνταν μεγάλο,η ΕΠΟ εκανε ερώτημα προς UEFA και FIFA και κοινοποίησε προς όλες τις ενώσεις αρχες Σεπτεμβρίου ,διάταξη βάση της απάντησης των οργανισμών UEFA και FIFA,στην οποία αναφέρεται οτι
«Λόγω του γεγονότος ότι πολλές Ενώσεις έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα για την ανεύρεση γιατρών για όλα παιχνίδια των τοπικών κατηγοριών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 2 του ΚΑΠ και υπέβαλαν σχετικά ερωτήματα στην Ε.Π.Ο. για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, η Ε.Π.Ο. απέστειλε σχετική επιστολή στην UEFA με την οποία έθεσε σχετικό ερώτημα.

Η UEFA με την από 14-9-2017 απαντητική επιστολή της ενέκρινε την πρόταση της Ε.Π.Ο. σχετικά με την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης που έχει ως εξής:Προκειμένου να διεξαχθεί ένας αγώνας τοπικού και μόνον ερασιτεχνικού πρωταθλήματος χωρίς την παρουσία γιατρού στο γήπεδο, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2017-2018 θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:
α. Να έχει αποσταλεί προηγουμένως έγγραφο αίτημα για τον ορισμό ιατρού,  στον οικείο ιατρικό σύλλογο ή τις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας.
β. Να υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα πιστοποιημένος (αδειούχος) νοσηλευτής ή διασώστης.
γ. Να υπάρχει δίπλα στον αγωνιστικό χώρο ιατρικός εξοπλισμός πρώτων βοηθειών διαθέσιμος κατά τη διάρκεια του αγώνα.
δ. Σε κάθε περίπτωση και παράλληλα με τα ανωτέρω να γίνει αναζήτηση ιατρού μεταξύ των θεατών πριν από τον αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου.

Εφόσον τηρηθούν σχολαστικά οι ανωτέρω διατυπώσεις, που θα τις ελέγχει με επιμέλεια ο διαιτητής ενός αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, δύναται να διεξαγάγει τον αγώνα αυτόν και δεν θα επιβάλλονται στην γηπεδούχο ομάδα οι προβλεπόμενες στο άρθρο 16 παρ. 2 του ΚΑΠ ποινές, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα διεξάγει τον αγώνα.
Στην εφαρμογή των διατάξεων αυτών,μπαίνουν όροι οι οποίοι χρίζουν μεγάλης προσοχής. οι περισσοτερες Ενωσεις χρησιμοποιούν γιατρούς. Αλλες σε εφαρμογή των παραπάνω,χρησιμοποιούν Νοσηλευτές,Διασώστες κτλ.Η παροχή Πρώτων βοηθειών χρειάζεται εξειδίκευση.Χρειάζεται πιστοποίηση.

Οι νοσήλευτες που θα κλιθούν ,και θα αναλάβουν την ευθύνη αυτή την έχουν? Τα σώματα του Ερυθρού Σταυρού,και οι λοιπές διασωστικές ομάδες,δρουν ως ομάδα,και ποτέ μόνος ένας,φεροντας ανάλογο εξοπλισμό.Βαση καταστατικών, οι υπηρεσίες τους ειναι δωρεάν. Τα περισσότερα  γηπέδα στερούνται εξοπλισμού που ειναι, βαση της απόφασης ,αναγκαίος.
Λίγες ώρες πριν γραφτούν αυτές οι αράδες,σε ερασιτεχνικό γηπεδο ,έφυγε απο την ζωή ποδοσφαιριστής, παρόλες τις προσπάθειες του γιατρού αγώνα. Σε άλλο νομό εμφανίστηκαν στο συνολό τους,για υγειονομική κάλυψη του παιχνιδιού ολόκληρη διασωστική ομάδα με γιατρό,διασώστες,με ανάλογο εξοπλισμό,και αναμονή ασθενοφόρου καθόλη την διαρκεία του αγώνα,ως ιδανική εφαρμογή της κείμενης εντολής. 
Σε αλλο γήπεδο ο γιατρός που ειχε  υπογράψει,έφυγε με τραυματία ποδοσφαιριστή με εξαρθρημα ώμου για το νοσοκομείο,και ο αγώνας συνεχίστηκε πίσω χωρίς την παρουσία κανενός υγειονικού λειτουργού.
Σε άλλο αγώνα η έλλειψη γνώσης ιστορικού και η εφαρμογή ιατρικού απορρήτου σε ασθενή που αγωνίζονταν με επιληψία, αλλου, με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλου με ιστορικό ηπατίτιδας Β,C, εχει δημιουργήσει προβλήματα,στους ποδοσφαιριστές καταρχήν,αλλά κατ επέκταση και στις διαγωνιζόμενες ομάδες. 
Δυστυχώς σαν ερασιτεχνικά σωματεία, ο όρος γιατρός έχει να κάνει μόνο με "αγωνίζεσθαι"και οχι με υποχρέωση ύπαρξης ενός σωματείου με πλήρη γνώση και παρακολούθηση του αθλούμενου μέλους.
Οι όποιες λύσεις που δίνονται,είναι επιφανειακές και μερικές χωρίς νομικη υπόσταση.


Share on Google Plus

About kefalonia sports news

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.