ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Ο ΠΑΓΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


Δημητρης Σπαθης
Αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του Ολυμπιακού Κεφαλλονιάς κος Δημήτρης Σπαθής που έδωσε στο περιοδικό Kefalonitis magazine.


Πριν από μερικά χρόνια ο Ολυμπιακός Κεφαλονιάς έκανε ένα νέο ξεκίνημα ,μια προσπάθεια να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και να πρωταγωνιστήσει στο τοπικό ποδόσφαιρο ,βασισμένος  σε υγιείς υποδομές , αλλά και μα στόχο την άνοδο σε μεγαλύτερες κατηγορίες . Φέτος ,η ομάδα βρίσκεται στον 6ο όμιλο της Δ` εθνικής κατηγορίας ως ο τοπικός μας εκπρόσωπος ,αποδίδοντας ένα ικανοποιητικό ποδόσφαιρο και έχοντας πετυχει ένα σημαντικό μέρος των αρχικών του στόχων .Μια προσπάθεια ώμος  που βρίσκεται ακόμα στην αρχή , χρειάζεται τη στήριξη όλων και έχει πολύ δρόμο ακόμα , προκειμένου να αποτελέσει αυτό που ονειρεύονται οι συντελεστές της !!! Εμείς μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Δ. Σπαθη…

Πριν από μερικά χρόνια ξεκινήσατε μια προσπάθεια ,σχεδόν από το μηδέν  , που οδήγησε τον «Ολυμπιακό Κεφαλονιάς» στην αναγέννηση από της στάχτες . Από τις τελευταίες θέσεις των τοπικών πρωταθλημάτων , πέρυσι πεταχτέ την άνοδο στην Δ` εθνική . Μιλήστε μας για αυτή την προσπάθεια.

Πριν από 6 χρόνια , όταν ανάλαβα τη διοίκηση  της ομάδας , αυτή βρίσκονταν στην τρίτη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος . Αμέσως ανεβήκαμε διαδοχικά κατηγορίες και καταφέραμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πρώτη κατηγορία του τοπικού , χάνοντας πολλές φορές την άνοδο στα μπαράζ . Πέρυσι , τελικά καταφέραμε το στόχο μας κερδίζοντας το πρωτάθλημα και ανεβήκαμε στην Δ` εθνική κατηγορία , εκπροσωπώντας το νησί μας στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Φέτος ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα , αυτό της εκπροσώπησης ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Κεφαλονιάς μέσα από τον « Ολυμπιακό Κεφαλονιάς» στο περιφερειακό…

Σταυρος Τραυλος/Σταυρος Σπαθης
Φέτος ,μετά από μια πρόταση του Σταυρού Σπαθη, του Σταυρού Τραυλου και του Γιώργου Μαραβεγια δημιουργήθηκε μια Παγκεφαλληνιακη ένωση , με στόχο να πηγαίνει το Κεφαλλονίτικο ποδόσφαιρο στη Δ` εθνική , να πηγαίνουμε δηλαδή όλοι μαζί…Αυτοί το ξεκίνησαν και σιγά σιγά πλαισιώθηκε και από τα υπόλοιπα σωματεία  ,ώστε σήμερα το σύνολο των σωματείων στηρίζει αυτή την προσπάθεια . Η ομάδα που κατεβάζουμε φέτος στην κατηγορία στηρίζεται στα ντόπια παιδιά και είναι κάτι σαν επίλεκτη – μεικτή Κεφαλονιάς  , μα τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές από όλες τις τοπικές ομάδες , αλλά και από τα τμήματα υποδομών όλων των σωματείων . Όσοι από τους καλυτέρους ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο στο νησί και να έρθουν στην ομάδα , βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ.

Τι σημαίνουν για εσάς οι υποδομές και πως επιχειρείτε να βάλετε γερές βάσεις στην ομάδα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκύρια που αυτό από μόνο του δημιουργεί προβλήματα σε κάθε δημιουργία . Με την παγκεφαλληνιακη σύμπραξη των σωματείων επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια γερή βάση και στοχεύσαμε στην σύνθεση μιας καθαρά τοπικής ομάδας , κάτι που αποτελεί μονόδρομο για να υπάρχει η δυνατότητα να σταθεί οικονομικά ,αλλά και για να έχει συνεχεία . Υπάρχουν πολλά τοπικά σωματεία με ακαδημίες , ανάμεσα σε αυτά και η δική μας , που όλοι μαζί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κατά κάποιον τρόπο «Εθνική Κεφαλονιάς».

Ποιος είναι ο βασικός κορμός και που στηρίζεστε από θέμα έμψυχου δυναμικού?

Βασικός κορμός είναι οι παίχτες που ανέβασαν την ομάδα στην κατηγορία, μαζί με την προσθήκη των κορυφαίων Κεφαλλονιτών που παίζουν σε άλλες ομάδες και την προσθήκη νέων από τα τμήματα υποδομής όλων των σωματείων. Όλοι αυτοί υπό την καθοδήγηση του προπονητή Γιάννη Τζουγανάτου, ενός από τους καλύτερους και πλέον καταξιωμένους παλαιούς Κεφαλλονίτες  παίχτες με συμμετοχές σε εθνικά πρωταθλήματα. Πιστεύουμε ότι γενικά γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια και αξιοπρεπή εμφάνιση.            


 Και όσον αφορά τα διοικητικά?

Στα διοικητικά η σύνθεση του «Ολυμπιακού Κεφαλλονιάς¨» παραμένει η ίδια τα τελευταία 6 χρόνια. Επειδή όμως η προσπάθεια είναι συλλογική και με το όνομα του «Ολυμπιακού Κεφαλλονιάς» αντιπροσωπεύεται το ποδοσφαιρικό εγχείρημα ολόκληρου του νησιού, ως ουσιαστική διοίκηση μπορεί να θεωρηθούν οι  πρόεδροι και οι παράγοντες όλων των συλλόγων, καθώς με την συνδρομή όλων γίνεται αυτή η από κοινού προσπάθεια.

Ποιες οι  απαιτήσεις της Δ` εθνικής? Μέχρι τώρα πως πάει η ομάδα και τι
παραπάνω θέλετε για να πετύχετε το στόχο σας?

Μέχρι στιγμής το εγχείρημα έχει μια πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση, καθώς η απόφαση για την κοινή κάθοδο λήφθηκε από κοινού από το σύνολο σχεδόν των ομάδων, κάτι που είναι το πιο σημαντικό. Βέβαια, οι αγωνιστικές και οικονομικές απαιτήσεις της Δ` εθνικής κατηγορίας είναι πολύ υψηλότερες και σε αυτό μας βοηθάει  πάρα πολύ ο κόσμος με χορηγίες.
Ο στόχος  που έχουμε βάλει για φέτος είναι να βάλουμε τις βάσεις, να αποκτήσουμε όσο γίνεται πιο πολλές εμπειρίες, δημιουργώντας ένα δεμένο σύνολο, αυτό που θα μπορέσει να μας εκπροσωπήσει ακόμα καλύτερα την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Η ομάδα αποτελείτε από Κεφαλονίτες στην συντριπτική της πλειοψηφία, παίχτες που και την επόμενη χρονιά θα μας εκπροσωπήσουν ως σύνολο, ανεξάρτητα από το αν εκπρόσωπός μας στην κατηγορία θα είναι η ομάδα του Ολυμπιακού Κεφαλλονιάς ή κάποια άλλη. Έτσι, δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που ανεβαίνει μια ομάδα στην κατηγορία οι παράγοντές της να γυρίζουν  όλη την Ελλάδα για παίχτες, αλλά κρατώντας αυτό τον κορμό να υπάρχει σταδιακά ένα έμπειρο σύνολο που θα πηγαίνει ακόμη καλύτερα. Σε δεύτερη φάση, φυσικά, στόχος μας είναι η παραμονή στην κατηγορία , κάτι όμως που σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς παίζουμε απέναντι σε όλες τις άλλες ενώσεις  ποδοσφαιρικών σωματείων  που συμμετέχουν, όπως η  Ηλεία , Μεσσηνία κλπ, που είναι ο κορμός της κατηγορίας.


Πως πιστεύετε ότι θα στηριχτείτε και τι είναι  αυτό που χρειάζεται να αλλάξει  προς το θετικότερο η μέχρι σήμερα πορεία?

Για εμάς ουσιαστικό κέρδος είναι η ομάδα να αποκτήσει τις απαραίτητες εμπειρίες και να παίζει σταδιακά όλο και καλύτερο ποδόσφαιρο, καθώς θα δένεται ως σύνολο. Βασικό μας στήριγμα όμως στην προσπάθεια είναι ο κόσμος, που με το ενδιαφέρον του μπορεί να δώσει επιπλέον κίνητρα, αλλά και την απαιτούμενη  ψυχική ανταμοιβή και στήριξη σε όλους εμάς. Όνειρό μου είναι να δω το γήπεδο του Αργοστολίου γεμάτο και αυτό θα είναι η καλύτερη  επιβράβευση!

Που βασίζεται οικονομικά η ομάδα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της?

Η οικονομική  βοήθεια αυτή την στιγμή είναι κυρίως το εισιτήριο του οπαδού που θα έρθει να δει τους αγώνες της ομάδας , αλλά και φυσικά οι χορηγοί στο γήπεδο, οικονομικές χρηματοδοτήσεις από παράγοντες της ομάδας και ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν.

Το πρώτο βήμα έγινε φέτος . Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στο τοπικό ποδόσφαιρο, ώστε οι ομάδες μας να ξεφύγουν από τη μοίρα της προσωρινής ανόδου στην 4η κατηγορία και τον επανυποβιβασμό  στο ερασιτεχνικό?


Αν εξαιρέσουμε την πορεία του Α.Ο.Κ.Ι. πριν από μερικά χρόνια που σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιοπρεπής, αλλά και πρόσφατα της ομάδας του Πυργίου, το τοπικό ποδόσφαιρο δεν έχει να παρουσιάσει κάποια αξιόλογη πορεία. Μάλιστα αρκετές ήταν οι περιπτώσεις με κακή πορεία, μη εμφάνιση των ομάδων μας, μηδενισμούς, αποχωρήσεις, ακόμη και διάλυση…
Για την επιτυχία αυτού που έχουμε ξεκινήσει χρειάζεται πάνω από όλα πολλή και καλή δουλειά, από τον πρόεδρο, τον παράγοντα, τον προπονητή , μέχρι τον τελευταίο αθλητή. Η ομαδική λύση είναι και η μοναδική και πρέπει να προωθηθεί και να στηριχθεί από όλους . Χρειάζεται επιπλέον η συμμετοχή όσων γίνεται  περισσότερων, αλλά και  η Κεφαλλονιά να αγκαλιάσει την προσπάθεια, που είναι και η μόνη ελπίδα για κάτι καλύτερο!

Τι θα θέλατε να ακουστεί στους φίλους του αθλήματος, αλλά και όσους διαβάζουν μέσα από το περιοδικό  αυτή την συνέντευξη?

Με αυτό το εγχείρημα της Πανγκεφαλληνιακής ένωσης θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα αξιόμαχο σύνολο και μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι θετική. Μένει βέβαια και η επιδοκιμασία και ενεργή συμμετοχή του κόσμου  που θα είναι αυτός που θα στηρίξει το εγχείρημα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι την επιτυχία…

Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.