Πολλοί Αρμστρονγκ στο ποδόσφαιρο!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Πόσες φορές μπορεί να υποβληθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ μέσα σε ένα χρόνο ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο; «Μπορεί και καμία» είναι η απάντηση του προέδρου της WADA Τζον Φέιχι, που προβληματίζεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κυρίως ύστερα από τις αποκαλύψεις του ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ.
«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον βασιλιά των σπορ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για το ντόπινγκ» είναι η άποψη του επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ και με τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει άδικο. Οχι ότι κόπτεται για το καλό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ή οποιωνδήποτε άλλων αθλητών, αλλά θέλει να αποφύγει παρόμοιες κριτικές για το άτομό του μετά την υπόθεση Αρμστρονγκ. Εν ολίγοις, ο ίδιος και η WADA προσπαθούν από εδώ στο εξής να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ευθύτητα και ειλικρίνεια.
«Στο ποδόσφαιρο και στο τένις μπορούν να κάνουν περισσότερα. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν ασχολούνται αρκετά με την ερυθροποιητίνη. Τους προτρέπουμε να ασχοληθούν και τους ζητάμε να επιστρατεύσουν την εξυπνάδα τους και όχι μόνο τα τεστ. Το βιολογικό διαβατήριο είναι ένα σημαντικό όπλο και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν το χρησιμοποιούν» τόνισε σε δηλώσεις του ο Φέιχι. Και πρόσθεσε: «Σε 662 ελέγχους που έκανε η FIFA το 2012, μόνο οι 95 ήταν για ερυθροποιητίνη».
Το βιολογικό διαβατήριο είναι σαν «ταυτότητα αίματος» του αθλητή, η οποία υπάρχει πάντοτε και συγκρίνεται κάθε φορά με τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος που υποβάλλεται, ώστε να αποδειχτεί αν οι τιμές είναι ίδιες στη μία και στην άλλη περίπτωση.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της WADA Ντέιβιντ Χάουμαν το ποδόσφαιρο μπορεί να δανειστεί το παράδειγμα του μπέιζμπολ στις ΗΠΑ, όπου οι αθλητές υποβάλλονται σε ελέγχους (ούρων και αίματος) τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο ο καθένας. «Αν ρωτήσουμε πόσες φορές γίνονται αντίστοιχα έλεγχοι στους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ, είναι γνωστή η απάντηση. Υπάρχουν κάποιοι που δεν υποβάλλονται σε κανέναν» υποστήριξε. Και αυτό έχει να κάνει με το σύστημα που επικρατεί, όπου οι έλεγχοι γίνονται ανάλογα με το αποτέλεσμα που βγάζει η κλήρωση.
Ολα αυτά σε μια περίοδο όπου στη Μαδρίτη εξελίσσεται η δίκη του γιατρού Εουφεμιάνο Φουέντες, ο οποίος προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες γνωστούς ποδηλάτες αλλά και πολλούς ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν 200 σακούλες αίματος που είναι άγνωστο προς το παρόν σε ποιους ανήκουν. Ακούγεται μάλιστα ότι αν έρθουν τα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, θα προκληθεί πάταγος. «Αξίζει να γνωρίζουμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι σακούλες» κατέληξε ο Φέιχι, όμως η αποστολή του δεν θα είναι το ίδιο εύκολη με τη FIFA, που δείχνει να ξέρει πως θα προφυλάξει το προϊόν της από τέτοιου είδους κακοτοπιές.
http://www.sentragoal.gr
 
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.