H UEFA απέναντι στη διάσπαση


Στην αυτονόμησή τους από τη FIFA και την UEFA οδεύουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους ευρωπαϊκή λίγκα στα πρότυπα του NBA!

Το σχέδιο για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής σούπερ λίγκας είχε εκπονηθεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τον Τόμας Κουρτ και την περίφημη G14, τον οργανισμό που εκπροσωπούσε τον πυρήνα των ισχυρών συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου.
Τότε ήταν που η UEFA αποφάσισε να ανοίξει τα σεντούκια της και να μοιραστεί - τρόπος του λέγειν - με τους συλλόγους τα εκατομμύρια από τα έσοδα που της απέφεραν οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι σύλλογοι ωστόσο έγιναν άπληστοι, από τότε κυρίως που άρχισαν να περνούν σε αμερικανικά χέρια και είχαν ως μοναδικό στόχο το
κέρδος.
Ως σημαντικότερο επιχείρημα των ομάδων είναι τα υπερκέρδη που έχουν FIFA και UEFA από τις διεθνείς διοργανώσεις που στηρίζονται ουσιαστικά στην εκμετάλλευση των ποδοσφαιριστών που πληρώνουν οι ίδιες.
Οι σύλλογοι διαμαρτύρονται πως η FIFA έχει αυξήσει υπερβολικά τον αριθμό των διεθνών αγώνων, προκαλώντας υπερκόπωση στους παίκτες, ενώ για την UEFA αναφέρουν πως αθέτησε την υπόσχεσή της να ασφαλίζει τους ποδοσφαιριστές όσο αυτοί θα αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες.
μορατόριουμ
Το αυγό του φιδιού για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναμένεται να σπάσει το 2014, όταν θα έχει λήξει το μορατόριουμ συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην UEFA και την Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕΕΣ) η οποία αποτελεί διάδοχο κατάσταση της G14 και εκφράζεται μέσω του ισχυρού άνδρα της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε.
Σε τρία χρόνια οι σύλλογοι δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ ή να επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές τους να αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις.
Οταν τέθηκε το ερώτημα «γιατί οι σύλλογοι να θέλουν να χάσουν χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ» σε άνθρωπο που γνωρίζει τα σχέδια της ΕΕΣ, αλλά θέλησε να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπογράμμισε χαμογελώντας: «Μην είστε αφελείς. Λέτε να μη δημιουργηθεί μία εναλλακτική διοργάνωση;».
Η νέα διοργάνωση που σχεδιάζουν οι ισχυροί του ποδοσφαίρου θα μοιάζει αγωνιστικά με το NBA, δηλαδή θα είναι μία κλειστή λίγκα. Για να διατηρήσουν όμως το ενδιαφέρον των φιλάθλων και των μικρότερων ομάδων, θα υπάρχουν πλέι οφ εισόδου και εξόδου από τη λίγκα.
ΑΣΤΕΡΙΑ
Για το αν θα έχει επιτυχία το εγχείρημα, άνθρωποι που γνωρίζουν από αθλητικό μάρκετινγκ δηλώνουν πως «ο κόσμος θα πάει όπου μπορεί να βλέπει τον Μέσι, τον Ρονάλντο και τα άλλα αστέρια. Και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι χορηγοί και τα τηλεοπτικά δικαιώματα». Φυσικά θεωρείται δεδομένη η οικονομική επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ το σύνολο των εσόδων θα μοιράζεται στους συλλόγους και όχι μόνο ένα κομμάτι όπως συμβαίνει τώρα από τη «διαχειρίστρια» UEFA.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Νασμής
*Πηγή / αναδημοσίευση: www.tanea.gr
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.