Μαζαράκης: Ένας όμιλος με όσες μπορούν!


Το μέλος της ΕΠΟ, πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλονιάς, Ιθάκης και υπέυθυνος της ομοσπονδίας του beach soccer, Βαγγέλης Μαζαράκης παραχώσησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη mikriliga.com

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του και τη ζωή του με το ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Μαζαράκη, ο οποίος εκτός από μέλος της ΕΠΟ τα τελευταία οχτώ χρονια, είναι πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλονιάς, Ιθάκης και αυτός που «τρέχει» το beach soccer και το ποδόσφαιρο σάλας στην Ελλάδα.
Η mikriliga.com τον συνάντησε στο γραφείο της ΕΠΣ στην Κεφαλονιά, από την οποία κατάγεται ( όπως και ο υπογράφων) και τον... ανέκρινε για όλα όσα αφορούν τους τομείς (που δεν είναι και λίγοι) ευθύνης του. 
Η κουβέντα ξεκίνησε από την αναδιάρθρωση, πήγε στην παρουσία της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική, κατέληξε στην διαιτήσια την οποία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια και την Εθνική ομάδα, ενώ κάπου ενδιάμεσα ο υπογράφων ... ξέφυγε (εσκεμμένα), λόγω της υπερβολικής αγάπης  του για την Κεφαλονιά και ρώτησε για το τοπικό ποδόσφαιρο που... γέρασε, την λαμπρή... απουσία του από τα επαγγελματικά σαλόνια, τις... τρικλοποδίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν.  Το τελευταίο σκέλος ομολογουμένως, στεναχώρησε αμφότερους... ευτυχώς που υπάρχουν και οι επιτυχίες στο beach soccer!

Αναδιάρθρωση, αντιδράσεις και ο... ένας όμιλος...
Θα ήθελα να τοποθετηθείτε για την απόφαση της ΕΠΟ να γίνει αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και την καινοτομία να πραγματοποιηθεί η Football League με δύο ομίλους των 14αρων ομάδων.
 «Η καινοτομία δεν είναι από την ΕΠΟ έγινε απλά τροποποίηση του νόμου που ήδη υπήρχε και προέβλεπε την Β’ Εθνική των δύο ομίλων. Τροποποίηση ήταν».
Ο νόμος αυτός από ποιόν άλλαξε...
«Μετά από αίτημα της football League, super league και της ΕΠΟ για λόγους οικονομικούς δεν μπορούσε άλλο η Γ’ Εθνική να είναι επαγγελματική κατηγορία. Ετσι, λοιπόν η Γ΄ έγινε ερασιτεχνική, πήρε την θέση της Δ’ Εθνικής, έγινε ένα με τη Δ΄ και οι άλλες ομάδες κρατήθηκαν όντας ΠΑΕ ή ΤΑΠ με μετοχικό κεφάλαιο που δεν μπορεί να τους το καταργήσει κανείς, προσφύγανε συνεχίσανε και ανεβήκανε κατηγορία.
Γιατί λοιπόν προέκυψαν δύο όμιλοι...
«Κατά την εκτίμησή μου την κάθε ΠΑΕ με μετοχές και με μετόχους δεν μπορείς να την καταργήσεις. Μόνο εκείνοι. Αυτό λοιπόν που ζητούσαν να παραμείνουν ΠΑΕ ή ΤΑΠ, εκείνοι έμειναν».
Απλά θα μπορούσαν μέσω της αναδιάρθρωσης και της προκύρηξης του πρωταθλήματος να προβλέψει ο ποδοσφαιρικός νόμος να μην υποβιβαστιούν δύο ομάδες, να υποβιβαστούν έξι ή οκτώ...
«Η εφαρμογή του νόμου επαφύεται σ΄εκείνον που τον συνέταξε. Δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση σε αυτό η ΕΠΟ. Η προκύριξη απαγορεύεται να αλλάξει, αλάζει μόνο με δικαστικές αποφάσεις. Εδώ υπάρχουν αποφάσεις εφέσεων κάποιων σωματείων που βρέθηκαν στην Β΄κατηγορία από την Γ’ . Σωματεία που ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα, όπως η Ζάκυνθος και ανέβηκαν. Αυτά τα πήρε η εφέσεων, γιατί έπρεπε κατ΄εφαρμογή του νόμου να φροντίσει να μπουν 28 ομάδες. Γι΄αυτό ανέβασε και τις υπόλοιπες».
Εσείς είστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου και ασχολείστε με αυτό πολλά χρόνια. Η δική σας άποψη ποια είναι...
« Κακώς. Κατά την εκτίμησή μου έπρεπε να γίνει ένας όμιλος στην Β’ κατηγορία και τίποτε άλλο. Ένας όμιλος με όσες ομάδες μπορούν να πάρουν αδειοδότηση και να επιβιώσουν».
Δηλαδή λέτε ότι κακώς αντικαταστάθηκαν οι ομάδες που δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια συμμετοχής για το φετινό πρωτάθλημα...
 « Είναι απόφαση της εφέσεων δεν μπορώ εγώ να πως για την απόφαση αυτή αν είναι κακή. Είναι απόφαση δικαιοδοτικού οργάνου».
Μελλοντικά πως θα γίνουν οι κατηγορίες; Υπάρχει κάποιο πλάνο;
« Για την Δ’ κατηγορία και την Γ΄ υπάρχει σαφές πλάνο ότι για τα επόμενα δύο –ή τρία- χρόνια θα συνεχίσει να ισχύει ότι και τώρα, μετά θα ανεβαίνουν δύο ομάδες από κάθε όμιλο και θα αλλάξει».
Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια προδιάθεση από την ΕΠΟ να μειωθούν οι ομάδες και από το 2014-15 η Β’ Εθνική να είναι πάλι με έναν όμιλο.
« Όχι δεν το ξέρω αυτό. Ξέρω όμως ότι υπάρχει καθολικό αίτημα για μείωση των ομάδων για οικονομικούς λόγους». 
Όταν λέτε οικονομικούς λόγους τι ακριβώς εννοείτε?
«Τα σωματεία διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λεφτά. Ότι δεν παίρνουν τα λεφτά που θέλουν από τον ΟΠΑΠ και διάφορα άλλα τέτοια θέματα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τελείωσε το κρατικό ποδόσφαιρο. Τέλος. Και όπως εμείς (αναφέρεται στην ΕΠΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της οποίας είναι πρόεδρος) μπορούμε και λειτουργούμε ερασιτεχνικά και μόνο με την ΕΠΟ, με τις επιχορηγήσεις που μας δίνει η ΕΠΟ πρέπε να δουλέψουν και τα σωματεία με τις δικές τους δυνάμεις. Δεν είσαι πρόεδρος σε ένα σωματείο για να είσαι ο πρόεδρος και να διαχειρίζεσαι λεφτά άλλων. Διαχειριστές μπορούμε να βρούμε πολλούς. Το θέμα είναι εσύ τι κάνεις. Δεν μπορείς δηλαδή με “ξένα κόλυβα να κάνεις μνημόσυνο”. Γιατί αυτό κάνουν τώρα όλοι. Περιμένουν τον ΟΠΑΠ, την τοπική κοινωνία, τον Δήμο την περιφέρεια. Αυτό τέλειωσε. Παρουσιάζουν και κάτι απίστευτα εισιτήρια. Τι να κάνουμε;».
Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο περνάει τεράστια κρίση.
«Το ποδόσφαιρο πάντα περνούσε κρίση, γιατί το ποδόσφαιρο είναι δομημένο στην λογική, εγώ θα γίνω πρόεδρος για να πληρώνεις εσύ».
Εσείς βρεθήκατε στο προτελευταίο διοικητικό συμβούλιο που έκανε η Football league, όταν καταρτίστηκαν οι δύο όμιλοι. Θέλετε να μας πείτε πως προέκυψε η μετακόμιση του Βόλου στο Νότο?
«Δεν προέκυψε καμία μετακόμιση. Έκρινε το σώμα, όχι εγώ το σώμα, ότι για να γίνει  ανταγωνιστικότερο το πρωτάθλημα και να διαφημιστεί περισσότερο θα έπρεπε μια εκ των δύο ομάδων του Βόλου να αλλάξει όμιλο. Έγιναν πολλά, και τελικά με κλήρωση, κατέβηκε η μία, ο Ολυμπιακός».
Όταν λέτε έγιναν πολλά τι εννοείτε;
«Ατελείωτες συζητήσεις. Συζητήσεις επι συζητήσεων. Κανείς δεν ήταν στην ουσία αρνητικός, εξαιρουμένης της Ζακύνθου, η οποία είχε την άποψη ότι πρέπει εκείνη να αγωνιστεί στο Νότιο όμιλο, γεωγραφικά, κάτι που δεν είναι και πολύ μακριά πο την πραγματικότητα, μόνο που η Ζάκυνθος -απ’ ότι κατατέθηκε εκεί- όταν θέλει να παίξει στην Βόρειο όμιλο κάνει αιτήματα να παίζει στον Βόρειο όμιλο. Δεν μπορεί όμως να παίζει όπου θέλει αυτή. Θα πρέπει να παίζει κάπου σταθερά. Και επειδή είχε ανέβει από τον Βόρειο όμιλο, παρέμεινε στον Βόρειο όμιλο».
Οι υπόλοιπες ομάδες πως αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της απόφασης, ότι ο Ολυμπιακός Βόλου κατηφορίζει στο Νότο;
« Θετικά».
Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση;
« Ουσιαστικά όχι, πλήν της Ζακύνθου η οποία ψήφισε καταρχήν θετικά και μετά ζήτησε να πάει εκείνη στο Νότιο όμιλο».

«Βιτρίνα της κατηγορίας η ΑΕΚ»
 Να μιλήσουμε λιγάκι και για την Γ’ Εθνική και για το πόσο δυσκόλεψε ή διευκόλυνε η ύπαρξη της ΑΕΚ στην συγκεκριμένη κατηγορία.
« Εγώ νομίζω ότι η παρουσία της ΑΕΚ στην Γ’ Εθνική βοήθησε και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Είναι η βιτρίνα της κατηγορίας.Έχει αναβαθμιστεί πολύ, όλοι θέλουν να παίξουν στον όμιλο που είναι η ΑΕΚ. Η οποία στο κάτω κάτω είναι μια αξία, φέρει ένα όνομα, έχει μια ιστορία. Ανεξάρτητα από το αν είσαι οπαδός ή φίθλαθλός της είναι το... “ισχυρό άλογο που τραβάει το κάρο”. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει αντίπαλο την ΑΕΚ μόνο και μόνο για τα εισιτήριά της. Για τα σωματεία λοιπόν που παίζουν σε αυτή την κατηγορία η ύπαρξη της ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Πράγματα που οι ομάδες που προέρχονται από την Δ΄Εθνική δεν τα έχουν δει ποτέ». 
Δυσκόλεύθηκε καθόλου η ΕΠΟ στον καταρτισμό των ομίλων;
«Όχι γιατί έγινε με γεωγραφικά κριτήρια και με κλήρωση. Ειδικά στον όμιλο Αθήνα-Πειραιά-Κρήτη που υπάρχει και το πρόβλημα των μετακινήσεων έγινε με κλήρωση». 
Δεν υπήρξαν αντιδράσεις από κάποια ομάδα;
«Και να υπήρξαν αντιδράσεις πράγμα που δεν ξέρω γιατί δεν ήμουν στην κλήρωση, δεν θα ήταν βάσιμες και δικαιολογημένες από την στιγμή που είναι κλήρωση. Δεν είναι κάτι που το τοποθέτησε κάποιο χέρι. Στο χέρι όλοι έχουμε κάποιες αμφιβολίες. Εμείς λέμε οι όμιλοι είανι αυτοί, ο πέμπτος και ο έκτος θα καταρτιστεί με τις ομάδες του λεκανοπαιδίου με κλήρωση. Έγινε δημόσια ξεκάθαρη κλήρωση και κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία γι΄αυτό».

Γ’ Εθνική... beach soccer και το τοπικό ποδόσφαιρο...
 Η Γ΄Εθνική θα πορευθεί και τα επόμενα χρόνια με το ίδιο πλάνο;
«Ναι ναι. Δεν θα αλλάξει. Υπάρχει το πλάνο της, δηλαδή μετά τα δύο χρόνια θα ανεβαίνουν δύο ομάδες από τα τοπικά πρωταθλήματα. Θα γίνει και ένας άλλος ακόμα όμιλος προκριματικός, μπαράζ δηλαδή που θα αφορά στα Ιόνια νησιά. Είναι δική μου πρόταση, πέρασε και φέτος θα υλοποιηθεί. Δηλαδή οι πρωταθλητές των νομών Κεφαλονιάς, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Λευκάδας θα παίζουν σε έναν όμιλο από τον οποίο θα προάγεται τώρα ένας και αργότερα δύο για την Γ΄εθνική κατηγορία. Είναι άδικο οι ομάδες της Ζακύνθου ή της Κεφαλονιάς να παίζουν με ομάδες της Πάτρας της Αιτωλοακαρνανίας, του Πύργου που είναι ισχυρότερες και να μην υπάρχει παρουσία με ομάδες από τα επτάνησα. Εμείς είμαστε νησί (σ.σ. αναφέρεται στην Κεφαλονιά) δεν έχουμε τόσο κόσμο, για μένα τα νησιά είναι καλύτερο να σχοληθούν με το beach soccer που νομίζω ότι είναι το ποδόσφαιρο του μέλλοντος, κι εμείς σαν Κεφαλονιά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αφού και φέτος η πρωταθλήτρια Ελλάδος είναι η Κεφαλονιά, ο ΑΟ Κεφαλληνία».
Υπάρχει υποδομή στην Κεφαλονιά για το συγκεκριμένο άθλημα;
 «Προς το παρόν ο ΑΟ Κεφαλληνία προπονείται και προετοιμάζεται στον Ασπρόπυργο. Γιατί είναι ομάδα του κέντρου, Επειδή ήταν η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στις τάξεις τις έχει τους περισσότερους παίκτες της Εθνικής Ελλάδος. Γι’ αυτό είναι και δύναμη. Με στεναχωρεί που η ομάδα γυμνάζεται εκτός νησιού, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει υποδομή. Έχω κάνει τα πάντα για να κερδίσω ένα γήπεδο στην Κεφαλονιά, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κερδίσω».
 Το γεγονός ότι το νησί παραμένει αρκετά χρόνια χωρίς εκπρόσωπο στις επαγγελματικές κατηγορίες πως το σχολιάζετε...
«Η Κεφαλονιά είναι ένα μέρος όπου το ποδόσφαιρο ποτέ δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Όσες φορές το ποδόσφαιρο βγήκε από το νησί και πήγε έξω, μόνο μια φορά παρέμεινε, με τον Α.Ο.Κ.Ι. ο οποίος δεν δήλωσε συμμετοχή την επόμενη χρονιά. Πρέπει να πούμε ότι τα κόστη είναι μεγάλα, λόγω μετακίνησης. Έχει διπλάσιους προϋπολογισμούς από τα άλλα σωματεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Επίσης οι Κεφαλονίτες δεν αγαπάνε ουσιαστικά το ποδόσφαιρο, αλλά απλά το χρησιμοποιούνε. Άλλος για να δείξει ότι έχει οικονομική δύναμη, άλλος για να δείξει ότι έχει πολιτική δύναμη. Ασχολούμαστε όλοι οι ίδιοι και οι ίδιοι, δεν υπάρχει ανανέωση. Διαιτητικά είναι η πρώτη χρονιά που έχει καταρρεύσει. Φέτος δεν υπάρχει διαιτητής μας σε καμία Εθνική κατηγορία. Όλοι παίζουν τοπικό. Και βέβαια μετά από αυτά τι μπορείς να κάνεις».
Δηλαδή απ’ ότι καταλαβαίνω το ποδόσφαιρο στην Κεφαλονιά δεν βρίσκεται καν σε βρεφικό στάδιο. Είναι σκέψη ακόμα.
«Όχι δεν είναι έτσι γεννήθηκε και γέρασε. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτό, κι εγώ ασφαλώς, αν και πιστεύω ότι κάνω ότι μπορώ. Το θέμα δεν είναι να κάνω ότι μπορώ, αλλά τι μπορώ να κάνω».
 Να μιλήσουμε λίγο και για την Εθνική...  Όλοι σας είδαμε στα γήπεδα της Πορτογαλίας όταν η Ελλάδα έφτασε στο ψηλότερο σκαλοπατι της Ευρώπης.Πως σχολιάζετε την προσπάθεια που γίνεται από τον Σάντος, πως βλέπετε την ομάδα, πόσο κοντά είναι η Βραζιλία…
«Εγώ δεν την βλέπω και πολύ κοντά. Αισιοδοξώ πως θα πάμε, αλλά την βλέπω λίγο να απομακρύνεται».
Λίγο οξύμωρο δεν είναι αυτό που λέτε?
«Δεν είναι. Οι παίκτες που είναι στο εξωτερικό δεν παίζουν στις ομάδες τους, αρα δεν είναι ετοιμοπόλεμοι και βλέπω την ομάδα στατική. Δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε πληθώρα ποδοσφαιριστών για να αλλάξουμε. Κάποτε η Ελπίδων της οποίας είχα την τιμή να είμαι υπεύθυνος για οκτώ χρόνια έβγαζε παίκτες. Ευχή και επλίδα πάντως είναι η Βραζιλία να είναι στον δρόμο μας γιατί διαφορετικά θα έχουμε και οικονομικό πρόβλημα». 
Τι εννοείτε;
«Τα Euro και τα Mudial είναι εκείνα που δίνουν οικονομική βοήθεια στις ομοσπονδίες. Αν λείψουν αυτά δεν θα έχει να πάρει κομμάτι από καμία πίτα.Η ΕΠΟ δεν επιχορηγείται από καμία πολιτεία, είναι λάθος αυτό που νομίζει ο κόσμος ότι η ΕΠΟ επιχορηγείται από την πολιτεία. Επιχορηγείται από τους δικούς της σπόνσορες, από την UEFA και την FIFA με την συμμετοχή της στις διοργανώσεις. Αντίθετα το κράτος ενισχύει τις επαγγελματικές ομάδες μέσω του ΟΠΑΠ όταν ήταν κρατικός. Τώρα δεν ξέρω. Εύχομαι να μη γίνει εφιάλτης το όνειρο και να πάμε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Βασικός χορηγός στην ΕΠΟ είναι η Εθνική ομάδα και οι επιτυχίες της. Αν δεν υπάρχει Εθνική ομάδα, δεν υπάρχει τίποτα».

Κεφάλαιο «διαιτησία»...
Εσείς υπήρξατε για πολλά χρόνια διαιτητής και διεθνής. Θα ήθελα, λοιπόν να πούμε λίγα λόγια για την ελληνική διαιτησία.
«Δεν έχει καμία σχέση η διαιτησία εκείνη με την σημερινή. Η διαιτησία εκείνη ήταν ερασιτεχνική, αυτή τείνει να γίνει επαγγελματική. Σήμερα οι διαιτητές έχουν τα πάντα. Την εκπαίδευση, τη δυνατότητα, την στήριξη και από την Ομοσπονδία. Στο χέρι του κάθε ένα είναι να ανεβεί και να γίνει μεγάλος διαιτητής. Εμείς εκείνη την εποχή δεν είχαμε ούτε τον γυμναστή μας, ούτε τον διαιτολόγο μας, ούτε τα προγράμματά μας, ούτε τίποτα. Εμείς τρέχαμε σαν τα κατσίκια στα γήπεδά μας και προπονούμασταν μόνοι μας για να παίξουμε.
Τώρα υπάρχει τηλεόραση, όμως, που εμείς δεν την είχαμε. Που κρίνει το κάθε λάθος. Που μπορεί ο καθένας να αποφασίζει σε 2-3 ώρες για κάτι που οι διαιτητές πρέπει να αποφασίσουν σε μερικά δευτερόλεπτα. Η επιλογή των διαιτητών γίνεται από τους παρατηρητές, το γνωρίζετε πως έχει το θέμα. Εγώ έχω ασχοληθεί ένα μήνα, στην τελευταία διοίκηση της ΕΠΟ την προηγούμενη, σαν αναπληρωτής πρόεδρος στην επιτροπή διαιτησίας, δεν θέλησα να συνεχίσω…». 
Για ποίους λόγους;
«Θεωρώ πως ότι είχα να κάνω εγώ με την διαιτησία το έκανα. Υπήρξα εν ενεργεία διαιτητής, υπήρξα παρατηρητής, υπήρξα καθηγητής διαιτησίας, υπήρξα τρείς φορές μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ και δε νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να δώσω στη διαιτησία».
Όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς περι πιέσεων που ασκούνται στα όργανα της διαιτησίας...
«Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που πιέζεται και δεν αντιδρά. Αν πιεστεί και το δέχεται είναι το ίδιο υπεύθυνος και αυτός με αυτόν που τον πιέζει. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε μια κοινωνία που μπορεί να κρατήσει τέτοια μυστικά. Δεν θα φαινόταν κάποιος να πει «εμένα με πιέσανε γι’αυτό». Και νομίζω ότι το γεγονός ότι μόνο οι άνθρωποι που φεύγουν από την διαιτησία αφήνουν υπονοούμενα γι’ αυτή τα λέει όλα. Υπάρχουν βέβαια και οι ανίκανοι, όπως υπάρχει και η κακιά στιγμή, όπου ένα λανθασμένο σφύριγμα μπορεί να σου κοστίσει την καριέρα σου. Αυτό είναι η ατυχία της στιγμής. Κάνεις λάθος το πληρώνεις τελείωσε».
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.