Προκήρυξη Πρωταθλήματος Α', Β', Γ' Ερασιτεχνικής, περιόδου 2011-2012.

ΕΝΩΣΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1 - Τ.Κ. 28100 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΤΗΛ : 26710 – 23568   FAX: 26710 - 24688   E-MAIL: info@ epski.gr
Δικτυακός τόπος: www.epski.gr

 Εξεδόθη σήμερα Παρασκευή 9/9/2011 η προκήρυξη Πρωταθλήματος Α', Β', Γ' Ερασιτεχνικής, περιόδου 2011-2012

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλληνίας και Ιθάκης λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα Αθλητική Νομοθεσία και ειδικότερα:
1)     Το Καταστατικό και εν γένει τους Κανονισμούς  της Ε.Π.Ο.
2)     Το καταστατικό, τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των αποφάσεων του Δ.Σ.της.
3)     Τις διατάξεις του ΚΑΠ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
4)     Τις διατάξεις των Κανόνων Παιχνιδιού που ισχύουν διεθνώς και ορίζονται από το διεθνές συμβούλιο της ΦΙΦΑ
5)     Την 7/11-7-2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Τους αγώνες των πρωταθλημάτων των Σωματείων της Α’, Β’ και Γ’  Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, για την ποδοσφαιρική περίοδο 2011-2012 υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τους εξής όρους:

ΑΡΘΡΟ 1ο – Σωματεία που δικαιούνται συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα εξής Σωματεία της Ένωσής μας :

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Α.Σ. ΟΜΑΛΑ, Α.Ο.Κ.Ι, Α.Ο. ΔΙΛΙΝΑΤΑ, Α.Ο. ΠΡΟΝΝΟΙ, Π.Α.Ο. ΕΥΓΕΡΟΣ, Π.Α.Ο. ΠΑΓΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ, Α.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, Π.Α.Ο. ΟΔΥΣΣΕΥΣ και Π.Α.Κ.Σ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Α.Π.Σ. ΠΥΛΑΡΙΑΚΟΣ, Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΟΝΝΩΝ, Α.Ο. ΙΘΑΚΗΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Α.Ο. ΣΑΜΗΣ, Α.Ο. ΦΩΚΑΤΑ, Α.Π.Σ. ΔΟΞΑ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ, Α.Ο. ΑΣΤΕΡΑΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ  και Α.Ο. ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΣ.

Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Α.Ο. ΑΝΩΓΗΣ, Α.Ο. ΕΡΥΣΣΟΥ, ΠΑΠΥΡΓΙΑΚΟΣ Π.Ο.Ο.Κ.Α.Π, ΠΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Α.Ο. ΙΟΝΙΚΟΣ, Α.Ο. ΛΕΙΒΑΘΩ.
Τα Σωματεία που προαναφέρονται θα μετάσχουν στις κατηγορίες τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, που απαιτούνται και όσα τυχόν Σωματεία εγγραφούν στη δύναμη της Ένωσης μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί η κλήρωση των αγώνων της Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και δικαιούνται συμμετοχής.

ΑΡΘΡΟ 2ο – Έννοια Προκήρυξης
Η Προκήρυξη αυτή είναι πρόσκληση-πρόταση στα Σωματεία της δύναμής μας να συνάψουν σύμβαση με την διοργανώτρια των Πρωταθλημάτων Ε.Π.Σ.Κ.Ι. για την συμμετοχή τους στα Πρωταθλήματα της περιόδου 2011–2012. Η Σύμβαση αυτή πραγματοποιείται πλήρως με την υπογραφή της σχετικής δήλωσης διότι δια της πράξεως αυτής γίνεται ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων εν γένει των όρων της παρούσας προκήρυξης καθώς και των εν γένει Διατάξεων της Αθλητικής Νομοθεσίας, του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. και της Ε.Π.Σ.Κ.Ι., ως επίσης και της Οικονομικής Εγκυκλίου μας διότι αυτή είναι συνέχεια και αναγκαίο συμπλήρωμα της παρούσας και της προκηρύξεως του Κυπέλλου Ελλάδος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών της αγωνιστικής περιόδου 2011 – 2012.

ΑΡΘΡΟ 3ο – Δήλωση συμμετοχής, Παράβολο
Όλα τα παραπάνω Σωματεία υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Ένωσή μας ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ως το συννημένο υπόδειγμα μέχρι και 21 Σεπτεμβρίου 2011. Για να συμμετάσχει μια ομάδα σε πρωτάθλημα πρέπει να μην έχει οφειλές σε ποδοσφαιρική Αρχή (ΕΠΟ, Ε.Π.Σ.Κ.Ι. κλπ)  η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του λογιστηρίου της ΕΠΟ και της ΕΠΣΚΙ και να δηλώσει με έγγραφο της μέσα στην ταχθείσα από την προκήρυξη προθεσμία, την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης (δήλωση συμμετοχής), διαφορετικά αποκλείεται του πρωταθλήματος με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας. Η τυχόν οφειλή προς την ΕΠΟ και την Ε.Π.Σ.Κ.Ι. αποκλείει το σωματείο και από τη διενέργεια κάθε άλλης κίνησης προς τις ανωτέρω αρχές. Η ομάδα που αποκλείεται στην περίπτωση αυτή, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα.  
Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται με το ποσό των 120,00 € , ως παράβολο συμμετοχής στην Α’ Κατηγορία, 100,00 €, ως παράβολο συμμετοχής στη Β’ Κατηγορία και 80,00 € ως παράβολο συμμετοχής στην Γ’ Κατηγορία. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, το παράβολο θα προσαυξάνεται κατά 50%.

ΑΡΘΡΟ 4ο – Έδρα ομάδας (γήπεδο), Χρώματα ομάδας
1)     Η ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή υποχρεούται να γνωρίσει στη Διοργανώτρια το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες της σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 8 του Κ.Α.Π.
2)     Μαζί με τη Δήλωση συμμετοχής, τα Σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν παραχωρητήριο για τη χρήση του γηπέδου από τον αρμόδιο φορέα που ανήκει, και ο οποίος εξυπακούεται ότι  θα είναι υπεύθυνος να εξασφαλίσει προηγουμένως την άδεια λειτουργίας και καταλληλότητας. Τα Πρωταθλήματα της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα διεξάγονται υποχρεωτικά σε γήπεδα με συνθετικό ή φυσικό χλοοτάπητα. Σωματείο που ανήλθε στην κατηγορία αυτή και δε δηλώσει γήπεδο με φυσικό ή συνθετικό χλοοτάπητα δεν θα προάγεται και θα παραμένει στην ίδια κατηγορία που αγωνιζόταν, χωρίς δυνατότητα να συμπληρωθεί η θέση του από άλλη ομάδα.
3)     Αλλαγή  έδρας κατά τη διάρκεια της περιόδου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Μπορεί να γίνει μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του γηπέδου.
4)     Στα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα του νομού μας απαγορεύεται η συμμετοχή σε αγώνα ποδοσφαιριστών που φέρουν ακατάλληλα για συνθετικό χλοοτάπητα υποδήματα. Ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν συμμορφώνεται στην απόφαση του διαιτητή που αφορά την εφαρμογή αυτής της διάταξης δεν θα του επιτραπεί η συμμετοχή στον αγώνα μέχρι την συμμόρφωσή του. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ποδοσφαιριστών, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται με υπαιτιότητα της μη συμμορφούμενης στη διάταξη αυτής ομάδας. Σε περίπτωση που το γήπεδο - έδρα Σωματείου -  καταστεί ακατάλληλο εξαιτίας γεγονότος προσωρινά ή μόνιμα η Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου θα μπορεί να ορίζει τους αγώνες του σε άλλο γήπεδο κατόπιν υποδείξεως του σωματείου, εφόσον πληροί τους όρους και έχει εξασφαλιστεί από αυτό η δυνατότητα χρήσης του.
5)     Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρόκειται προγραμματισμένα να εκτελεστούν έργα σε οποιοδήποτε γήπεδο που έχει παραχωρηθεί σε μια ομάδα από τον αρμόδιο φορέα στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται τα γήπεδα, υποχρεωτικά δεκαπέντε (15) τουλάχιστον μέρες πριν θα πρέπει να κατατεθεί στην επιτροπή Πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η έναρξη των έργων, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας θα ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου το οποίο θα υφίσταται τις εκ του ΚΑΠ προβλεπόμενες κυρώσεις. Δεν αποτελεί λόγο αναβολής ή ματαίωσης  αγώνα, και η ευθύνη βαρύνει το γηπεδούχο σωματείο,  η επικαλούμενη από τον φορέα διαχείρισης του αδυναμία παραχώρησης γηπέδου για λόγους π.χ. συντήρησης κ.λ.π. εφόσον δεν έχουν γνωστοποιηθεί στη διοργανώτρια οι λόγοι πλήρως αιτιολογημένοι δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.
6)     Με τη δήλωση συμμετοχής το σωματείο υποχρεούται να δηλώσει στην Διοργανώτρια Ε.Π.Σ.Κ.Ι. τα χρώματα με τα οποία θα αγωνίζεται και τα οποία θα πρέπει να είναι αυτά που προβλέπει το Καταστατικό του. Θα δηλώνει επίσης και εναλλακτικά χρώματα για τις περιπτώσεις που προβλέπεται η αλλαγή στολής. Σε περίπτωση που δεν φέρει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του και δηλωθέντα χρώματα η αντίπαλη ομάδα δεν έχει την υποχρέωση να αλλάξει στολή εφόσον τα χρώματα των στολών είναι όμοια ή παρεμφερή. Ο Διαιτητής του αγώνα υποχρεώνει την γηπεδούχο ομάδα να αλλάξει στολή και ματαιώνει τον αγώνα εάν αρνηθεί να εφαρμόσει την υπόδειξή του. Η υπαίτια της ματαίωσης του αγώνα ομάδα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2α του ΚΑΠ.
ΑΡΘΡΟ 5ο – Διαφήμιση
Ομάδες που επιθυμούν να διαφημίσουν πάνω στις στολές των ποδοσφαιριστών διάφορα προϊόντα αφού τύχουν της σχετικής έγκρισης από τη διοργανώτρια, οφείλουν να τηρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14 παρ. 2 του ΚΑΠ Ερασιτεχνών.
Η έγκριση ισχύει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και μόνο. Σε αντίθετη περίπτωση εκτός των άλλων προβλεπομένων κυρώσεων, τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο.


ΑΡΘΡΟ 6ο – Πρόγραμμα αγώνων, Διάρκεια, Ημέρα και ώρα τέλεσης αγώνων

1)     Για τους αγώνες θα εκδοθεί αγωνιστικό πρόγραμμα, ύστερα από δημόσια κλήρωση που θα γίνει από την Ε.Ε.Π./Ε.Π.Σ.Κ.Ι. χωριστά για την κάθε Κατηγορία. Τα σωματεία με μέριμνα και ευθύνη τους θα φροντίσουν για τη γνωστοποίηση του προγράμματος στα γήπεδα που χρησιμοποιούν ώστε να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή, όμως επιτρέπεται να διεξάγονται και άλλες ημέρες για ειδικούς λόγους και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας.
2)     Στο πρόγραμμα θα ορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα της έναρξής τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης του αγώνα, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξή του. Τα αιτήματα των ενδιαφερομένων Σωματείων για αλλαγή ώρας και ημέρας, θα πρέπει να περιέρχονται στην Ένωση τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τον αγώνα, πλήρως αιτιολογημένα, προκειμένου η αρμόδια Επιτροπή να κρίνει το σύννομο ή όχι. Δεν είναι λόγος αναβολής ή μεταφοράς αγώνα η συμφωνία και των δύο αγωνιζομένων ομάδων. Μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής κανένα αίτημα από τα παραπάνω σχετικά δεν θα εξετάζεται.
3)     Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δυο γύρους, ένας γύρος στην έδρα του κάθε Σωματείου.
4)     Η χρονική διάρκεια του κάθε αγώνα είναι 90 λεπτά της ώρας και διαιρείται σε δύο ημίχρονα από 45 λεπτά το καθένα.

ΑΡΘΡΟ 7ο – Τήρηση Τάξεως
1)     Η πρόληψη και η καταστολή των εκδηλώσεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο
κοινό, είναι υποχρέωση όλων γενικά των Σωματείων. Ειδικότερα όμως τα γηπεδούχα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή επεισοδίων, και είναι υπεύθυνα για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, των μελών και των οπαδών τους. Σε περίπτωση που θα δημιουργηθούν επεισόδια που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό, τους επιβάλλονται με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.
2)     Ως δυσφήμηση των ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο
δημόσιες δυσμενείς κρίσεις σε βάρος της διοργανώτριας των αγώνων, των θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών οργάνων, των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών, καθώς επίσης και οποιασδήποτε ομάδας και των αξιωματούχων αυτής από τα σωματεία και πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτές ή τις εκπροσωπούν. Ως εκ τούτου δηλώσεις, δελτία τύπου και πάσης φύσεως γραπτές ή προφορικές ανακοινώσεις κατά του κύρους αγώνα και των εμπλεκομένων σ’ αυτόν ποδοσφαιριστών, διαιτητών, αξιωματούχων κλπ απαγορεύονται.
3)     Οι ομάδες πρέπει να εξαντλούν τις αντιδράσεις τους εντός των θεσμοθετημένων οργάνων. Σε  περίπτωση μη
τήρησης των ανωτέρω, οι παραβάτες θα παραπέμπονται αυτοδίκαια στην Πειθαρχική Επιτροπή.
4)    Ιδιαίτερα επιβαρυντική θεωρείται η περίπτωση κατά την οποία σωματείο ή αξιωματούχος χωρίς την ενημέρωση  
πρώτα της διοργανώτριας, προβαίνει σε δημοσιεύσεις, εκδόσεις δελτίων τύπου ή δημόσιες καταγγελίες.
5)    Οι πέραν των θεσμοθετημένων οργάνων ενέργειες απαγορεύονται απολύτως. Σε περίπτωση δε προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, η προσφεύγουσα ομάδα τίθεται αυτοδίκαια με απόφαση του Δ.Σ./Ε.Π.Σ.Κ.Ι εκτός πρωταθλήματος και μέχρι απόσυρσης της προσφυγής της.

ΆΡΘΡΟ 8Ο – Παρατηρητής αγώνα
Σε κάθε αγώνα ορίζεται εκπρόσωπος της διοργανώτριας ο Παρατηρητής Αγώνα, που ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 13 του Κ.Α.Π. από πίνακα που καταρτίζεται κατά την κρίση της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. Η υπόδειξη παρατηρητών από τα Σωματεία που μετέχουν στα Πρωταθλήματα απαγορεύεται.
Καθήκοντα παρατηρητή έχει το δικαίωμα να ασκεί οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. εφόσον ορισθεί αρμοδίως. Η αντικατάσταση παρατηρητή που δεν προσήλθε, γίνεται όπως ορίζει το άρθρο 13 του Κ.Α.Π. Στον παρατηρητή ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π., ανατίθεται επιπρόσθετα και ο έλεγχος των ραδιοτηλεοπτικών και ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής της διαχείρισης και της οικονομικής οργάνωσης του αγώνα αναφέροντας στη διοργανώτρια σχετικά.
 Ο παρατηρητής υποχρεούται να κρατάει μέχρι τη λήξη του αγώνα τα αναγνωριστικά έγγραφα που παραδίδουν σ’ αυτόν όσοι άλλοι εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους εκτός των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι στην ευχέρεια του παρατηρητή να επιτρέπει την είσοδο εντός αγωνιστικού χώρου ατόμων που δεν δικαιούνται ή δεν έχουν τα νόμιμα παραστατικά ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος.
Κατά των ομάδων ή των προσώπων που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του παρατηρητή επιβάλλεται χρηματική ποινή από 50 ευρώ με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Η παράβαση θα πρέπει να προκύπτει είτε από το Φ.Α. είτε από την έκθεση του παρατηρητή.
Παρατηρητής ο οποίος δεν αποδίδει επακριβώς τα γεγονότα του χώρου ευθύνης του δυσχεραίνοντας έτσι τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαιτίων παραβάσεων, διαγράφεται από τον πίνακα παρατηρητών με απόφαση του Δ.Σ, της Ε.Π.Σ.Κ.Ι.

ΆΡΘΡΟ 9Ο   - Διαιτητές Αγώνων
1)     Α) Ο ορισμός των Διαιτητών, των βοηθών Διαιτητών και των Παρατηρητών Διαιτησίας των αγώνων καθώς και η αναπλήρωση ή αντικατάστασή τους, θα γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας Ε.Π.Ο. από το αρμόδιο Όργανο Διαιτησίας.
Β) Το όργανο διαιτησίας υποχρεωτικά τηρεί τους πίνακες αξιολόγησης των διαιτητών που καταρτίζονται από την ΚΕΔ/ΕΠΟ καθώς επίσης και τους πίνακες που το ίδιο καταρτίζει όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας. Στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι αξιολογηθέντες διαιτητές να καλύψουν  τους αγώνες της αντίστοιχης κατηγορίας, η κάλυψη των αγώνων θα γίνεται με διαιτητές που περιλαμβάνονται στον πίνακα αξιολόγησης της κατώτερης κατηγορίας.
Γ) Σε περίπτωση που οι Διαιτητές δεν επαρκούν οι αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με έναν διαιτητή και έναν βοηθό ή και μόνο με έναν διαιτητή ανάλογα με την κρισιμότητα του αγώνα κατά την κρίση της Διοργανώτριας.
2)     Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο Διαιτητής που έχει ορισθεί, οι αντίπαλες ομάδες έχουν υποχρέωση να υποδείξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως Διαιτητή. Αν όμως δεν συμφωνήσουν στην επιλογή προσώπου  κοινής αποδοχής, τότε κάθε ομάδα υποδεικνύει από ένα πρόσωπο για κλήρωση για την επιλογή εκείνου που θα διευθύνει τον αγώνα. Η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόζεται και για τον ορισμό του βοηθού Διαιτητή ή και των δύο βοηθών Διαιτητών, στην περίπτωση που δεν θα εμφανισθούν στο γήπεδο ο βοηθός Διαιτητή ή και οι δύο βοηθοί Διαιτητές κάθε αγώνα τους οποίους όρισε το Τοπικό Όργανο Διαιτησίας.
Αν η μια ομάδα που θα αγωνισθεί δεν θελήσει να υποδείξει πρόσωπο για Διαιτητή, τότε θα διευθύνει υποχρεωτικά τον αγώνα εκείνος τον οποίο υπέδειξε η αντίπαλη ομάδα. Καμία ένσταση δεν επιτρέπεται κατά ορισμού Διαιτητή ή βοηθού Διαιτητή που έγινε σύμφωνα με τα παραπάνω.
Σε περίπτωση που ο διαιτητής μετά την έναρξη του αγώνα, ασθενήσει ή τραυματιστεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητά των διαγωνιζομένων ομάδων, των παραγόντων ή των φιλάθλων τους, ο αγώνας θα συνεχιστεί και καθήκοντα του διαιτητή θα αναλάβει από τους βοηθούς διαιτητές ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν διαιτητής σε μεγαλύτερη κατηγορία, σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε ισότητα ο πρεσβύτερος σε ηλικία. Η με αυτόν τον τρόπο αναπλήρωση του διαιτητή είναι υποχρεωτική για τον βοηθό διαιτητή.
Εάν προ ή μετά την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ή βοηθοί διαιτητές αδυνατούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τον αγώνα λόγω τραυματισμού τους ή ασκήσεως σωματικής βίας, οφειλόμενη σε υπαιτιότητα των προσώπων της μίας ή και των δύο ομάδων, αποτελεί λόγο μη έναρξης ή διακοπής του αγώνα και εφαρμόζονται οι κυρώσεις που ορίζει το άρθρο 21 παρ. 2α του ΚΑΠ.
3)     Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα, μόνο μετά από γραπτό αίτημα των διαγωνιζομένων σωματείων, το Τοπικό όργανο διαιτησίας δύναται να ορίσει τον διαιτητή και τους βοηθούς διαιτητές του αγώνα (δηλαδή κοινή συναινέσει των δύο ομάδων), μετά από έγκριση του γραπτού αιτήματος αυτού από το Δ.Σ. της ΕΠΣΚΙ. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται και από τα δύο σωματεία λίστα διαιτητών και βοηθών διαιτητών, και σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος και Κυπέλλου και του Τοπικού Οργάνου Διαιτησίας, ορίζονται από το δεύτερο οι κοινά αποδεκτοί.
4)     Απαγορεύεται αυστηρώς κατά τη διάρκεια της περιόδου Διαιτητής ή Σωματείο να ζητήσει την εξαίρεση ομάδος ή Διαιτητή αντίστοιχα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο πριν την έναρξη των Πρωταθλημάτων από το Διαιτητή στη Δήλωσή του.
5)     Οι ποινές που επιβάλλονται στους Διαιτητές προβλέπονται από τον Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Π.Ο.
6)    Τα έξοδα διαιτησίας και τυχόν άλλα έξοδα αγώνα βαρύνουν τα γηπεδούχα σωματεία και καταβάλλονται υποχρεωτικά, με ποινή τη μη τέλεση του αγώνα, από την υπόχρεη ομάδα στους διαιτητές πριν την έναρξη αυτού. Ο αγώνας αυτός κατακυρούται υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδος. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης στη διοργανώτρια δεν θα ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής και θα κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων της.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Το πειθαρχικό δίκαιο των διαιτητών ορίζεται σαφώς στα άρθρα του Κανονισμού Υλοποίησης και Εφαρμογής του Συστήματος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου. Πειθαρχική δικαιοδοσία επί των διαιτητών ασκούν 1) η Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Κ.Ι και 2) η Κ.Ε.Δ. σε Δεύτερο Βαθμό. Η Επιτροπή Διαιτησίας (Ε.Δ./Ε.Π.ΣΚ.Ι) ασκεί τη δίωξη και οι αποφάσεις του εκδίδονται ύστερα από κλήση του διαιτητή σε απολογία στην οποία δίνεται προθεσμία προς απολογία τριών ημερών, ενώ η απόφαση εκδίδεται το βραδύτερο εντός πέντε ημερών. Στα άρθρα του κανονισμού Διαιτησίας  περιλαμβάνονται οι ποινές που επιβάλλονται στους διαιτητές.

ΑΡΘΡΟ 10ο – Περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών σε αγώνες

1)     Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες του σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του εικοσιτετραώρου αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στο πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δευτέρου αγώνα (Κ.Α.Π. άρθρο 19 παρ. 2). Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ ύστερα από απόφαση του Αρμοδίου Οργάνου.
2)     Δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περίπτωση ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής να λάβει μέρος σε αγώνες οποιουδήποτε Πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου υπέρ δυο διαφορετικών ομάδων. Παράβαση της διάταξης αυτής εκτός από την απώλεια του αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, συνεπάγεται την επιβολή ποινής αποκλεισμού δύο ετών στον ποδοσφαιριστή αυτόν. Η διάταξη δεν αφορά τους ποδοσφαιριστές που νόμιμα μετακινούνται από το σωματείο τους σε άλλο σωματείο κατά τη διάρκεια της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.(άρθρο 19 παρ. 2 του ΚΑΠ)
3)     Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που οι διαγωνιζόμενες ομάδες συγκροτούνται από άνδρες καθώς και το αντίστροφο.
4)     Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Η παράβαση συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης η υπαίτια ομάδα μηδενίζεται και ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς 3 και τέρματα 3-0 εκτός εάν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως χίλια (1.000) ευρώ.
5)     Στους αγώνες των τοπικών Πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες (θα έχουν δηλαδή την Ελληνική υπηκοότητα και την Ελληνική Ιθαγένεια). Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. μέχρι δύο (2) κοινοτικών  ποδοσφαιριστών και η συμμετοχή τους στον αγώνα. Όμοια επιτρέπεται η αναγραφή στο Φύλλο αγώνα μέχρι δύο (2) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως ηλικίας και η συμμετοχή τους στον αγώνα. Τέλος στην ενδεκάδα του αγώνα δύνανται να συμμετάσχουν έως τέσσερις (4) συνολικά κοινοτικοί ποδοσφαιριστές, εφόσον η αγωνιζόμενη ομάδα δεν διαθέτει για τη συμπλήρωση του Φ.Α. τον παραπάνω προβλεπόμενο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Αντίστροφα η έλλειψη κοινοτικών δεν συμπληρώνεται με αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.
Η παράβαση των απαγορεύσεων της παρούσης παραγράφου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και χρηματική ποινή έως τρείς χιλιάδες (3.000)ευρώ. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0 εκτός εάν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα. (ΚΑΠ άρθρο 19)
6)     Διαιτητές εν ενεργεία ή μη εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Οργάνου Διαιτησίας δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική με τις προβλεπόμενες από τον ΚΑΠ κυρώσεις σε περίπτωση υποβολής σχετικής ένστασης (άρθρο 19 παρ. 5 α του Κ.Α.Π.).
7)     Προπονητές ή ασκούντες προπονητικά καθήκοντα, δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν ως ποδοσφαιριστές σε επίσημους αγώνες. Τυχόν δε συμμετοχή τους αποτελεί αντικανονική συμμετοχή, εφαρμοζόμενης της διάταξης του άρθρου 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π. (άρθρο 19 παρ. 5 β του Κ.Α.Π.). Δεν μπορεί να ανακληθεί η ταυτότητα του προπονητή κ.λ.π. ύστερα από αίτησή του ή της ομάδας στην ίδια αγωνιστική περίοδο για να μετέχει ως ποδοσφαιριστής σε αγώνες.
8)     Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συµµετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί µε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα (εφόρου, προπονητή, φυσιοθεραπευτή κ.λπ.). Τυχόν συµµετοχή είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23 παρ. 11 του ΚΑΠ (άρθρο 19 παρ. 6 του Κ.Α.Π.).
9)     Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού σωματείου να αγωνισθεί στην ομάδα του για µια αγωνιστική εφ’ όσον κλήθηκε σε εκδήλωση από την διοργανώτρια και δεν προσήλθε αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που θα αγωνισθεί η συµµετοχή θεωρείται αντικανονική εφαρμοζόμενης της διάταξης του άρθρου 23 παρ. 11 του ΚΑΠ.

ΑΡΘΡΟ 11ο – Προπονητές και Παράγοντες Ομάδων

1)     Προπονητής είναι κάθε πρόσωπο που έχει τα απαιτούμενα από τον κανονισμό Προπονητών της ΕΠΟ προσόντα και δικαιούται κατά τις διατάξεις των Κανονισμών αγώνων ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο και να δίδει οδηγίες από την τεχνική περιοχή, έργο του δε είναι η υπεύθυνη προετοιμασία, εκγύμναση και εν γένει αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του σωματείου στο οποίο απασχολείται.
2)     Η ΕΠΟ εκδίδει τις ταυτότητες προπονητών. Επίσης τηρεί μητρώο προπονητών ανά κατηγορία. Δεν επιτρέπεται η πρόσληψη αλλοδαπού προπονητή (εκτός των επιτρεπομένων από το Πρωτόκολλο της UEFA) από ερασιτεχνικά σωματεία.
3)     Τα σωματεία όλων των κατηγοριών θα απασχολούν υποχρεωτικά ή προπονητή διπλωματούχο ή υποψήφιο προπονητή που θα έχει εγγραφεί στο σχετικό κατάλογο της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. για παρακολούθηση προπονητών της Ε.Π.Ο.. Επίσης θα μπορούν να απασχολούν και διπλωματούχο βοηθό προπονητή όσα σωματεία διαθέτουν διπλωματούχο προπονητή (όπου αναφέρεται η λέξη προπονητής θα νοείται και ο απασχολούμενος υποψήφιος προπονητής). Η πιστοποίηση εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου σωματείου και ισχύει για την ομάδα που αιτείται και μόνον για αυτή.   
4)     Η ΕΠΣΚΙ, κατ’ εντολή της ΕΠΟ, εκδίδει τα δελτία πιστοποίησης προπονητή κ.λ.π. Προπονητής  ο οποίος δεν κατέχει το δελτίο πιστοποίησης ή δεν το παραδίδει στο διαιτητή για οποιοδήποτε λόγο, απαγορεύεται να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο των αναπληρωματικών. Σε περίπτωση που παραχωρεί το δελτίο πιστοποίησής του σε άλλο πρόσωπο προκειμένου να το διευκολύνει να εισέλθει αντ’ αυτού στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής κρατεί και αποδίδει στην ΕΠΣΚΙ το δελτίο, το οποίο με απόφαση του αρμοδίου οργάνου ανακαλείται, ο νόμιμος κάτοχος αποκλείεται για την υπόλοιπη αγωνιστική περίοδο και στον παραβάτη απαγορεύεται να εκδοθεί του λοιπού παρόμοιο δελτίο. Σε κάθε αλλαγή του προπονητή, η ομάδα είναι υπεύθυνη για να ενημερώσει την ΕΠΣΚΙ και να δηλώσει τον αντικαταστάτη του. Σε παράβαση των οδηγιών για τους προπονητές, ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες (άρθρο 18 παρ. 7 γ του Κ.Α.Π.).
5)     Οι προπονητές δεν έχουν το δικαίωμα να κάθονται στον πάγκο των αναπληρωματικών και την τεχνική περιοχή με ιδιότητα άλλη, εφόσον δεν έχουν παραιτηθεί και καταθέσει την ταυτότητα προπονητή της ΕΠΟ και τα δελτία πιστοποίησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελία, υποχρεωτικά ανακαλείται η ταυτότητα προπονητή και το δελτίο πιστοποίησης.
6)     Στην περίπτωση πρόσληψης διπλωματούχου προπονητή, συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και περιλαμβάνει α) στοιχεία των συμβαλλομένων, β) διάρκεια ισχύος της σύμβασης, γ) τις πάσης φύσεως τακτικές και έκτακτες αποδοχές καθώς και τις λοιπές σε είδος παροχές του προπονητή, δ) ρήτρα σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεωτικά συμφωνούν και αποδέχονται  ότι καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση των τυχόν μεταξύ τους οικονομικών διαφορών, τις αρμόδιες επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών. Το επίσημο αντίγραφο του κατατεθέντος στη Δ.Ο.Υ. συμφωνητικού κατατίθεται εντός δεκαπέντε ημερών στην Ε.Π.Σ.Κ.Ι. και είναι προϋπόθεση  για να παραμένει κάποιος στον πάγκο του σωματείου ως προπονητής.
7)     Οι προπονητές υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τους Κανονισμούς. Υπεύθυνοι για τον απαραίτητο έλεγχο των δελτίων πιστοποίησης προπονητή ορίζονται οι διαιτητές των αγώνων.
8)     Σε περίπτωση που ο προπονητής αποβληθεί ή εκτίει ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για το χρονικό διάστημα αυτό το σωματείο δεν υποχρεούται να έχει στον πάγκο του άλλο προπονητή.
9)     Για όλους όσους δικαιούνται να παραβρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο εκδίδονται κάρτες ιδιότητος από την ΕΠΣΚΙ. Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη επιτρέπεται βάσει καταστάσεων που παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν εφόσον επιδείξουν την κάρτα ιδιότητάς τους, μόνο τα εξής πρόσωπα: α) ο γιατρός του αγώνα και ένας γιατρός κάθε ομάδος β) ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδος γ) ο φυσιοθεραπευτής της κάθε ομάδος δ) ο προπονητής κάθε ομάδος και ο τυχόν βοηθός του.
10) Η παρουσία στον πάγκο ατόμου ως εκπροσώπου του Σωματείου απαιτεί την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου και προϋποθέτει την κατάθεση στον αρμόδιο (διαιτητή –παρατηρητή) πριν την έναρξη του αγώνα του Δελτίου Διαπίστευσής του, από την οποία προκύπτει αυτή. Απαγορεύεται η παρουσία στο πάγκο ατόμου με άλλη ιδιότητα απ’ αυτή που δηλώνεται ή και χωρίς ιδιότητα. Στη περίπτωση που θα προκύψει η ανωτέρω παράβαση, θα παρακρατείτε η κάρτα ιδιότητος για την επιβολή ποινής και στο σωματείο θα επιβάλλεται χρηματική ποινή με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής.
11) Πλημμελής εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου επιφέρει στον Διαιτητή που παρέλειψε να τις εφαρμόσει, ποινή ενός τουλάχιστον μήνα εφόσον διαπιστωθούν οι παραλείψεις είτε από τα Φ.Α. είτε από καταγγελία.


ΑΡΘΡΟ 12ο – Διακοπή, αναβολή αγώνων
Αγώνας που δεν τελέσθηκε χωρίς να ευθύνονται και οι δυο διαγωνιζόμενες ομάδες ορίζεται ξανά υποχρεωτικά σε διάστημα 15 ημερών από την έκδοση της απόφασης.
Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζομένων ομάδων ορίζεται ξανά  και συνεχίζεται για το υπόλοιπο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά την διακοπή (άρθρο 21 ε’ του ΚΑΠ)
Αγώνας που δεν τελέσθηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας και τιμωρείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ΚΑΠ)
1)     Οι αγώνες που αναβάλλονται λόγω καιρικών συνθηκών, θα επαναλαμβάνονται εντός 15 ημερών με απόφαση της διοργανώτριας. Το αυτό ισχύει και σε περίπτωση νέας αναβολής.
2)     Σε περίπτωση που ένας αγώνας δε διεξαχθεί λόγω διακοπής συγκοινωνιών, η διοργανώτρια αποφασίζει για την τύχη του, αφού λάβει υπόψη της τις επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων κατά περίπτωση Δημοσίων Υπηρεσιών.
3)    Σαν διακοπή συγκοινωνίας θεωρείται η μη εκτέλεση των επισήμων δρομολογίων των συγκοινωνιακών μέσων (πλοίων, πορθμείων, λεωφορείων, κ.λ.π.) που εξυπηρετούν χαρακτηρισμένες επίσημα συγκοινωνιακές γραμμές.


ΑΡΘΡΟ 13ο – Δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών  ποδοσφαιριστή, Κατάσταση υγείας Ποδοσφαιριστών

1)     Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον Διαιτητή:
α) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή
β) Κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και το Σωματείο που ανήκουν, θα φέρει δε ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους. Η ως άνω ιατρική θεώρηση, πραγματοποιείται  μόνο από αθλίατρο ή παθολόγο ή καρδιολόγο ή ορθοπεδικό ή αγροτικό ιατρό ή γενικής ιατρικής, πρέπει δε να παρέχεται υποχρεωτικά ανά έτος για κάθε ποδοσφαιριστή και να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη. Αντίγραφο κατατίθεται υποχρεωτικά και στη Διοργανώτρια υπό τη βασική πάντοτε προϋπόθεση ότι η κατάθεση αυτή έχει πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την τέλεση του αγώνα.
γ) Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή ή Υπευθύνου αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδος (κατατίθεται υποχρεωτικά το δελτίο αυτού που θα βρίσκεται στον πάγκο).
2)     Ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του ΦΑ τις τυχόν ελλείψεις των πιο
πάνω δικαιολογητικών.
3)     Ο έλεγχος των στοιχείων γίνεται από το Διαιτητή και τους αρχηγούς των διαγωνιζομένων ομάδων
υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του Διαιτητή συμπλήρωση του ΦΑ. Ο διαιτητής υποχρεούται να αναγράψει τα πλήρη στοιχεία στο Φ.Α. και στις οικείες στήλες των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών
4)     Ο Διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι
την υπογραφή του ΦΑ, οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό  το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.
5)     Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου
χωρίς τα δικαιολογητικά των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 του ΚΑΠ, ο δε Διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική, η υπαίτια δε ομάδα σε περίπτωση ενστάσεως υφίσταται τις προβλεπόμενες για τη περίπτωση κυρώσεις. Απαγορεύεται επίσης η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο των αναπληρωματικών, του προπονητή που δεν κατάθεσε το δελτίο πιστοποίησής του. Σε παράβαση των ως άνω ο Διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
6)     α) Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αντικατάσταση μέχρι τριών (3) ποδοσφαιριστών από
κάθε ομάδα και ανεξάρτητα από τις θέσεις στις οποίες αγωνίζονται, απαγορευμένης της επανασυμμετοχής ποδοσφαιριστή που αντικαταστάθηκε στη διάρκεια του αγώνα.
β) Απαγορεύεται η αντικατάσταση ποδοσφαιριστή ο οποίος αποβλήθηκε από το Διαιτητή.
γ) Παράβαση των περιπτώσεων α’ και β’ της παρούσης παραγράφου συνιστά λόγο αντικανονικής συμμετοχής, εξεταζόμενης κατόπιν ενστάσεως.
     7)   Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ενός (1) ποδοσφαιριστή ηλικίας κάτω των δεκαοχτώ (18) ετών για όλες τις κατηγορίες, ο οποίος θα συμμετέχει υποχρεωτικά στον διεξαγόμενο αγώνα, συνεχώς και καθ΄όλη τη διάρκεια αυτού. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ομάδα αδυνατεί να συμπεριλάβει στην ενδεκάδα της ποδοσφαιριστή κάτω των 18 ετών, ο αγώνας θα διεξάγεται κανονικά χωρίς όμως να δύναται η ομάδα να τοποθετήσει στη θέση του άλλον ποδοσφαιριστή άλλης ηλικίας.  Αν ο εν λόγω ποδοσφαιριστής εξαιτίας παραπτώματος αποβληθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, δεν είναι υποχρεωτική η αντικατάστασή του με άλλον της ίδια ηλικίας.
            Για τον υπολογισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν η 1η Ιανουαρίου του έτους γεννήσεώς τους. Οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά την 1η Ιανουαρίου δύνανται να μετέχουν στους αγώνες του σωματείου τους μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος αυτού. Για το Πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2011 2012 εντάσσονται σε αυτήν την Κατηγορία οι γεννηθέντες από 01.01.1994 και εντεύθεν.
            Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση της διάταξης αυτής επιβάλλονται σε βάρος της υπαίτιας ή των υπαίτιων ομάδων οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. κυρώσεις.  Εφόσον η παράβαση πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του αγώνος, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή, στην υπαίτια δε Ομάδα επιβάλλεται μετά από ένσταση, η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π. κύρωση και χρηματική ποινή έως (1000) ευρώ.


ΑΡΘΡΟ 14ο – Υποχρεώσεις ομάδων – Φύλλο αγώνα

1)     Κάθε ομάδα προσκομίζει υποχρεωτικά στο γήπεδο 4 μπάλες αν είναι γηπεδούχος, και 2 μπάλες η
φιλοξενούμενη.
2)     Κάθε ομάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό και να προσέρχεται
στο γήπεδο μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
3)     Τα γηπεδούχα σωματεία είναι εκείνα που έχουν την υποχρέωση για την παρουσία γιατρού στο
γήπεδο, φαρμακευτικού υλικού, φορείου κλπ. Εάν για οποιαδήποτε αιτία δεν υπάρχει γιατρός αγώνα πριν την έναρξη του, ο αγώνας θα διεξάγεται αλλά το γηπεδούχο σωματείο θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να είναι το ίδιο για κάθε επόμενο αγώνα που δεν θα έχει γιατρό, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής.  
4)     Για κάθε αγώνα Πρωταθλήματος συντάσσεται σχετικό Φύλλο Αγώνα σύμφωνα με όσα ορίζονται από
τα άρθρο  του Κ.Α.Π.
5)      Η έκδοση των αδειών των αγώνων, η εκτύπωση και σφράγιση των εισιτηρίων και η ενημέρωση των
αρμοδίων αρχών, θα γίνεται με μέριμνα της Ε.Π.Σ.Κ.Ι.


ΑΡΘΡΟ 15ο – Μη προσέλευση ομάδος

1)     Σωματείο που δεν θα προσέλθει ν’ αγωνισθεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής
περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με την θέλησή του δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτής της περιόδου και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κ.Α.Π.
2)     Σωματείο που μετέχει στα Πρωταθλήματα και δεν κατέρχεται να αγωνισθεί για δύο συνεχείς
αγωνιστικές περιόδους με τη θέλησή του και όχι λόγω ανωτέρας βίας ή εμποδίζεται λόγω χρεών με απόφαση της ΓΣ/ΕΠΣΚΙ γίνεται ανενεργό και στη συνέχεια η απόφαση διαβιβάζεται στην ΕΠΟ.
3)     Σωματείο που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή αποχωρήσει από το
πρωτάθλημα ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ποδοσφαιριστές για την έναρξη του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με  απώλεια των αγώνων  και χρηματική ποινή 1000 € για κάθε αγώνα. Αφαιρούνται επίσης δύο (2) βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της τρέχουσας περιόδου για κάθε αγώνα που το σωματείο δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα και δύο (2) βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της επόμενης περιόδου. Η αφαίρεση των δύο (2) βαθμών ισχύει για μέχρι τρεις (3) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα. (Άρθρο 17 παρ. 2 του ΚΑΠ).
Ομάδα που δηλώνει εμπρόθεσμα αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, η οποία όμως δεν κρίνεται δικαιολογημένη από τη διοργανώτρια ή ομάδα που αρνείται να αγωνιστεί στην έδρα αντιπάλου της, η οποία είχε μετακινηθεί για τον αγώνα του πρώτου γύρου, εκτός από τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 17 του Κ.Α.Π. υποχρεούται να καταβάλλει –κατά περίπτωση- αποζημίωση που καθορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας τόσο στο αντίπαλο σωματείο (εφ’ όσον είχε μετακινηθεί στον πρώτο γύρο) όσο και στην διοργανώτρια του πρωταθλήματος (άρθρο 17 παρ. 4 του Κ.Α.Π.). 

ΑΡΘΡΟ 16ο – Βαθμολογία

1)     Η βαθμολογία των αγώνων γίνεται ως εξής: ΝΙΚΗ-βαθμοί 3, ΙΣΟΠΑΛΙΑ–βαθμός 1, ΉΤΤΑ–βαθμοί 0
2)     Η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων θα γίνει όπως προβλέπεται από το άρθρο 20 του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ 17ο – Βαθμολογική κατάταξη ομάδων

1)     Σύμφωνα με την προκήρυξη αγώνων Πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας περιόδου 2011 – 2012, ο Πρωταθλητής της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Ε.Π.Σ.Κ.Ι. ανέρχεται στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, με τη διαδικασία που προβλέπει η σχετική προκήρυξη.
2)     Με το δεδομένο αυτό θα γίνεται η ανάλογη αυξομείωση των ομάδων. Το Δ.Σ. της διοργανώτριας πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου θα έχει το δικαίωμα να κάνει την ανάλογη αυξομείωση, με την προϋπόθεση ότι ομάδα που βαθμολογικά υποβιβάζεται δεν θα υπάρχει δυνατότητα να παραμείνει στην κατηγορία όπως προβλέπεται. Ο αριθμός στην περίπτωση αυτή θα συμπληρώνεται από την αμέσως κατώτερη κατηγορία και μέχρι της ομάδος που τερματίζει τέταρτη (4η ) στον οικείο βαθμολογικό πίνακα.
3)     Στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία, ο Πρωταθλητής και στην Β’ και Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία ο Πρωταθλητής και ο Δευτεραθλητής, θα αναδειχθούν με αγώνες που θα γίνουν με το σύστημα «PLAY OFFS».
4)     α) Σε περίπτωση που η ομάδα που μετέχει στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία παραμείνει στην κατηγορία αυτή με δεδομένη και την άνοδο του Πρωταθλητή Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, περιόδου 2011-2012, στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, θα ανέλθουν στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία ΔΥΟ (2) ομάδες από την Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία με αγώνες που θα γίνουν με το σύστημα των “Play Offs”  και θα υποβιβασθεί  ΜΙΑ (1) ομάδα από την Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία. Στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία θα ανέλθουν ΔΥΟ (2) ομάδες από την Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία με αγώνες που θα γίνουν με το σύστημα “Play Offs” και θα υποβιβασθεί ΜΙΑ (1) ομάδα από την Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία στην Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
β) Σε περίπτωση που η ομάδα που μετέχει στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία υποβιβαστεί στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία με δεδομένη και την άνοδο του Πρωταθλητή Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, θα ανέλθουν στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία ΔΥΟ (2) ομάδες από την Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία με αγώνες που θα γίνουν με το σύστημα των “Play Offs”  και θα υποβιβασθεί ΜΙΑ (1) ομάδα από την Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία στην Β’  Ερασιτεχνική Κατηγορία. Στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία θα ανέλθουν ΔΥΟ(2) ομάδες από την Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία με αγώνες που θα γίνουν με το σύστημα των “Play Offs” και θα υποβιβασθεί  ΜΙΑ (1) ομάδα από την Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία στην Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
5)     Σε περίπτωση που σωματείο δε μετάσχει στο Πρωτάθλημα της Κατηγορίας που ανήκει, θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
6)     Σωματείο που ανέρχεται στην Δ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία και δεν δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της κατηγορίας αυτής θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα στο Πρωτάθλημα της οποίας στην επόμενη αγωνιστική περίοδο θα μετέχει.
7)     Οι αγώνες «PLAY OFFS» όλων των κατηγοριών θα διεξαχθούν ως εξής:
Σε πρώτη σειρά θα διεξαχθούν οι αγώνες του κανονικού προγράμματος όπως θα προκύψει από την κλήρωση. Σε δεύτερη σειρά θα ακολουθήσουν οι εξής αγώνες:
Το Σωματείο που θα καταλάβει την πρώτη θέση στην πρώτη σειρά αγώνων θα αγωνισθεί με το Σωματείο που θα καταλάβει την τέταρτη θέση σε τρεις (3) αγώνες από τους οποίους ο δεύτερος θα γίνει στην έδρα του Σωματείου που πήρε τη μικρότερη βαθμολογία στην πρώτη σειρά αγώνων. Το Σωματείο που στην πρώτη σειρά αγώνων κατέλαβε την δεύτερη θέση, θα αγωνισθεί με το Σωματείο που κατέλαβε την τρίτη θέση σε τρεις (3) αγώνες, ο Δεύτερος θα γίνει στην έδρα του Σωματείου που πήρε τη μικρότερη βαθμολογία στην πρώτη σειρά αγώνων. Σε περίπτωση που ένα Σωματείο πετύχει δύο συνεχόμενες νίκες κατά του αντιπάλου του ο τρίτος αγώνας δεν θα διεξάγεται.
Σε περίπτωση που μετά την διεξαγωγή και του τρίτου αγώνα προκύψει ισοβαθμία σε βαθμούς και τέρματα, θα διεξάγεται τέταρτος μεταξύ τους αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο μετά από απόφαση της διοργανώτριας. Στον αγώνα αυτόν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι ώστε να υπάρξει οπωσδήποτε νικητής.
Οι νικητές των παραπάνω αγώνων θα αγωνισθούν περαιτέρω ως εξής: ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται από την διεξαγωγή τριών αγώνων από τους οποίους ο δεύτερος θα γίνει στην έδρα της ομάδος η οποία στην πρώτη σειρά αγώνων του Πρωταθλήματος πήρε την μικρότερη βαθμολογία. Σε περίπτωση που μετά την διεξαγωγή και του τρίτου αγώνα προκύψει ισοβαθμία σε βαθμούς και τέρματα θα διεξάγεται τέταρτος μεταξύ τους αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο μετά από απόφαση της διοργανώτριας. Στον αγώνα αυτόν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι ώστε να υπάρξει οπωσδήποτε νικητής. Σε περίπτωση που ένα σωματείο πετύχει δύο συνεχόμενες νίκες κατά του αντιπάλου του ο τρίτος αγώνας δεν θα διεξάγεται. Στους αγώνες “PLAY OFFS” τα εκτός έδρας τέρματα λογίζονται διπλά εφόσον κατά την τελική κατάταξη υπάρχει ισοβαθμία σε βαθμούς και τέρματα.
8)     Η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων θα γίνεται ως εξής:
Ο νικητής του τελευταίου αγώνα της δεύτερης σειράς αγώνων θα αναδεικνύεται πρωταθλητής με δευτεραθλητή τον ηττηθέντα. Τρίτη ομάδα θα αναδεικνύεται εκείνη που κατέλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογική σειρά σύμφωνα με τον ειδικό πίνακα βαθμολογίας της δεύτερης σειράς στην διεξαγωγή της οποίας τα εκτός έδρας τέρματα λογίζονται διπλά εφόσον κατά την τελική κατάταξη υπάρχει ισοβαθμία σε βαθμούς και τέρματα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας σε βαθμούς και τέρματα, τρίτη ομάδα θα αναδεικνύεται εκείνη εκ των φιναλίστ που κατέλαβε στην πρώτη σειρά την μεγαλύτερη βαθμολογία.
9)     Εάν η ομάδα που τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο έχει διαφορά μεγαλύτερη ή ίση των
Δεκαπέντε (15) βαθμών από την Τέταρτη ομάδα, τότε δεν θα γίνουν μεταξύ τους αγώνες “PLAY OFFS” και η τέταρτη ομάδα θα τίθεται οριστικά εκτός δεύτερης σειράς αγώνων.
Εάν η ομάδα που τερματίσει δεύτερη στην κανονική περίοδο, έχει διαφορά μεγαλύτερη ή ίση των Δεκαπέντε (15) βαθμών από την τρίτη, τότε δεν θα γίνουν μεταξύ τους αγώνες “PLAY OFFS” και η τρίτη ομάδα θα τίθεται οριστικά εκτός δεύτερης σειράς αγώνων.
Σε περίπτωση αποκλεισμού της τρίτης και τέταρτης ομάδας λόγω βαθμολογικής διαφοράς μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε (15) βαθμών, από την δεύτερη σειρά των αγώνων, η βαθμολογική τους σειρά είναι αυτή που προέκυψε στην πρώτη σειρά αγώνων.
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα αναμετρηθούν απ’ ευθείας ο πρώτος με τον δεύτερο σε τρεις αγώνες, ο δεύτερος των οποίων θα γίνει στην Έδρα της ομάδος η οποία στην πρώτη σειρά αγώνων πρωταθλήματος πήρε την μικρότερη βαθμολογία. Σε περίπτωση που μετά την διεξαγωγή και του τρίτου αγώνα προκύψει ισοβαθμία  σε βαθμούς και τέρματα θα διεξάγεται τέταρτος μεταξύ τους αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο μετά από απόφαση της διοργανώτριας. Στον αγώνα αυτόν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι ώστε να  υπάρξει οπωσδήποτε νικητής. Σε περίπτωση που ένα σωματείο πετύχει δυο συνεχόμενες νίκες κατά του αντιπάλου του, ο τρίτος αγώνας δεν θα διεξάγεται.
10) Η συμμετοχή των Σωματείων σε όλους τους αγώνες “PLAY OFFS” είναι υποχρεωτική. Σε
περίπτωση κατά την οποία Σωματείο δεν κατέλθει ν’ αγωνισθεί σ’ έναν ή περισσότερους αγώνες τιμωρείται με απώλεια των αγώνων και χρηματική ποινή έως χίλια (1.000) για κάθε αγώνα.
11) Σωματείο που αποχωρεί μετά την έναρξη και πριν την ολοκλήρωση αγώνα «PLAY OFFS»
τιμωρείται με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών από το Πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και επιβάλλεται σ’ αυτό χρηματική ποινή  χίλια (1.000) ευρώ.
12) Σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών σε σωματείο που μετέχει στη
διαδικασία των «PLAY OFFS», (δηλαδή μετά την επικύρωση της βαθμολογίας της Α’ Φάσης) οι βαθμοί θα αφαιρεθούν από τη βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει το σωματείο στους αγώνες αυτούς. Σε περίπτωση που οι βαθμοί είναι περισσότεροι, θα αφαιρεθούν από τη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Α’ Φάσης που θα μετάσχει η ομάδα αυτή.
13) Σωματείο το οποίο τερματίζει στο οικείο πρωτάθλημα με παθητικό μεγαλύτερο από δέκα (10)
βαθμούς από οποιαδήποτε αιτία, υποβιβάζεται αυτοδίκαια  και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Τα σωματεία της Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας τιμωρούνται με χρηματική ποινή ύψους 1000 € και εφόσον αυτή καταβληθεί δύνανται να πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα της κατηγορίας αυτής κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο (άρθρο 33 του ΚΑΠ).

ΑΡΘΡΟ 18ο – Πειθαρχικός έλεγχος
      Ο πειθαρχικός έλεγχος των Σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών γίνεται με βάση τις σχετικές    
      διατάξεις του Κ.Α.Π., του Πειθαρχικού Κώδικα  και του Καταστατικού της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. και ασκείται:
α) Σε πρώτο βαθμό από την ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
β) Σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ της Ε.Π.Ο.

ΑΡΘΡΟ 19ο – Υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων
Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών. Η εκδίκαση των ενστάσεων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα από το άρθρο 24 του ΚΑΠ Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών.
1)     Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ένσταση για όσες περιπτώσεις τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π. (Άρθρο 23 κ.λ.π.)
2)     Η ένσταση ασκείται είτε επί του Φύλλου Αγώνα με ειδική καταχώρηση του Αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας (άρθρο 23, παράγραφος 2 του Κ.Α.Π.) είτε με εμπρόθεσμη υποβολή σχετικού υπομνήματος  
( Άρθρο 23, παράγραφος 5 του αυτού Κανονισμού)
3)     Η ένσταση δεν ανακαλείται για κανένα λόγο και συζητείται υποχρεωτικά, έστω και αν το ενιστάμενο Σωματείο δηλώσει εγγράφως ότι παραιτείται από την παραπέρα συζήτηση αυτής.
Τρίτες ομάδες που μετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα και έχουν άμεσο έννομο συμφέρον περιοριστικώς στην εξέλιξη της Βαθμολογίας τούτου, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – που θεωρείται ένσταση για όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η ένσταση- σε αποκλειστική προθεσμία 3 ημερών από την διεξαγωγή του αγώνα. Οι καταγγελίες αυτές αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή- επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης αυτών- και διαβιβάζονται υποχρεωτικώς και μέσω FAX μαζί με το αποδεικτικό αποστολής του προβλεπομένου, για την αντίστοιχη ένσταση, παραβόλου.
4)     Εφόσον υποβληθεί και γίνει δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης οµάδας, µε τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσµα ευνοεί την αντίπαλη οµάδα, αφαιρούνται από την υπαίτια οµάδα πέντε (5) βαθµοί και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως τρείς χιλιάδες ευρώ (3.000). Ξέχωρα από τα παραπάνω, ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος της υπαίτιας οµάδας, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι µέλος του Δ.Σ. της οµάδας τιμωρείται µε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη που αρχίζουν από την εποµένη της διεξαγωγής του αγώνα. Ο παραβάτης ποδοσφαιριστής εφόσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, µε αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής µε διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον δε τον προπονητή  επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στον Διαιτητή που αναγράφηκε στο Φ.Α.           
5)     Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή,  αποκλείεται των περαιτέρω αγώνων Πρωταθλήματος υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.


ΑΡΘΡΟ 20ο – Υποβολή εφέσεων
 Η Ε.Π.Ο. ως η υπέρτατη ποδοσφαιρική Αρχή, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα γενικά τα πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά-επαγγελματικά, και λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο κρίσεως όλων των υποκειμένων σε έφεση αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των δικαιοδοτικών οργάνων τους, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο οικείος Κανονισμός.
Οι παραπάνω αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, που υποβάλλεται, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. με το σχετικό παράβολο και απ’ ευθείας.

ΑΡΘΡΟ 21Ο – Επίλυση αθλητικών διαφορών
1)     Οι πάσης φύσεως διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των Κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις Ομάδες που μετέχουν στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ.Κ.Ι. καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση και ιδιότητα με αυτές ή που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα ποδοσφαιρικά όργανα, απαγορευμένης κάθε προσφυγής στα Πολιτικά ή Διοικητικά Δικαστήρια (άρθρο 35 παρ. 1 ΚΑΠ).
2)     Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διατάξεως η Ομάδα που ασκεί προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια, αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα που μετέχει από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση. 
3)    Ειδικά προκειμένου για διαφορές μεταξύ των Σωματείων και των Προπονητών τους ισχύουν όσα προβλέπονται από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. και τις ειδικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ. 

ΑΡΘΡΟ 22ο – Οικονομική διαχείριση αγώνων
1)     Η οικονομική εγκύκλιος που έχει εκδώσει η διοργανώτρια ρυθμίζει ότι αφορά στην διαχείριση των
αγώνων και τα σχετικά με αυτήν οικονομικά θέματα.
2)     Η οικονομική εγκύκλιος είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της παρούσας προκήρυξης και
στηρίζεται στο άρθρο 26 του Κ.Α.Π.
3)     Η διοργανώτρια εξουσιοδοτεί τα γηπεδούχα Σωματεία να ασκούν την διαχείριση των αγώνων της
έδρας τους και να ενεργούν υπό τον έλεγχό της και τις οδηγίες της ότι προβλέπεται από τον Κ.Α.Π. και την Οικονομική εγκύκλιο.
4)     Τα σωματεία δεν δύνανται για οποιοδήποτε λόγο να επιτρέψουν την ελεύθερη εισαγωγή φιλάθλων για
την παρακολούθηση αγώνα.  Στις υποχρεώσεις των γηπεδούχων Σωματείων περιλαμβάνεται η μέριμνα για την έγκαιρη παραλαβή των εισιτηρίων κάθε αγώνα, η έκδοση των εισιτηρίων στο Ταμείο του γηπέδου, η πληρωμή των εξόδων κάθε αγώνα επί τόπου και πριν από την αναχώρηση των ομάδων από το γήπεδο και η σύνταξη του εγγράφου της «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ» στο οποίο πρέπει να υπογράψουν οι εκπρόσωποι και των δύο ομάδων και ο Διαχειριστής του αγώνα καθώς και η εντός 3 εργασίμων ημερών επιστροφή τυχόν αδιαθέτων εισιτηρίων στην Διοργανώτρια. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, θεωρείται ότι διατέθηκε το σύνολο των εισιτηρίων που είχε στην κατοχή του το Σωματείο.
5)     Ο Διαχειριστής του αγώνα πρέπει να είναι πρόσωπο κατάλληλο για το έργο αυτό, γιατί η εκκαθάριση
είναι επίσημο έγγραφο και αποδεικνύει με τα στοιχεία της την οικονομική εικόνα του αγώνα. Για το λόγο αυτό πρέπει απαραιτήτως και να σφραγίζεται με την σφραγίδα του γηπεδούχου Σωματείου, που είναι υποχρεωμένο να αποδώσει λογαριασμό στην διοργανώτρια, στην οποία πρέπει να στείλει αμέσως τα σχετικά στοιχεία.
6)     Τα ποσοστά της εκκαθάρισης κάθε αγώνος επί των ακαθαρίστων εσόδων, τα οποία το σωματείο
υποχρεούται να καταβάλλει στην Ε.Π.Σ.Κ.Ι. μαζί με το μπλοκ των διατεθέντων και μη εισιτηρίων, είναι τα ακόλουθα:
α) Αγώνες πρωταθλήματος Σωματείων Α’ Ερασ. Κατηγορίας 15%
β)  Αγώνες πρωταθλήματος Σωματείων Β’ και Γ’ Ερασ. Κατηγορίας 10%
γ) Υπέρ τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών 2%
δ) Ποσοστό υπέρ ΤΑΣΑ 5%
ε) Φ.Π.Α. (ο προβλεπόμενος)
στ) Ποσοστό γηπέδου 15% 
7)     Η μη τήρηση των εντολών της διοργανώτριας στο θέμα της διαχείρισης των αγώνων, συνεπάγεται
την επιβολή των διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων που προβλέπει ο Κ.Α.Π. και οι λοιπές σχετικές διατάξεις.

ΑΡΘΡΟ 23ο – Ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων
1)     Η διοργανώτρια έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα τόσον για την ραδιοφωνική όσο και την τηλεοπτική
κάλυψη όλων των αγώνων που διοργανώνει και την υποχρέωση για την διασφάλισή τους, το γηπεδούχο σωματείο.
2)     Σωματείο το οποίο παραχωρεί –άνευ αδείας της διοργανώτριας- προϊόν ποδοσφαιρικού αγώνα,
μαγνητοσκοπημένο ή όχι, για ραδιοφωνική ή τηλεοπτική μετάδοση ή άλλη χρήση, τιμωρείται με την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 200 € και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται κάθε επόμενη φορά. Στο δε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό φορέα που χωρίς άδεια μετέδωσε αγώνα, του αφαιρείται το δικαίωμα της κάλυψης οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού αγώνα ή διοργανώσεως αρμοδιότητας της ΕΠΣΚΙ για μια τουλάχιστον ποδοσφαιρική περίοδο.
3)     Στα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία, που μεταδίδουν ποδοσφαιρικό αγώνα, παραχωρείται ειδική για το
σκοπό αυτό κάρτα από τη διοργανώτρια.
4)     Απαγορεύεται η μετάδοση διαφημίσεων ή άλλων οποιονδήποτε ανακοινώσεων από τις μεγαφωνικές
εγκαταστάσεις των γηπέδων, κατά την ώρα της διεξαγωγής των αγώνων.
5)    Μεταξύ των ημιχρονίων επιτρέπεται η μετάδοση υπηρεσιακών ανακοινώσεων κάθε επίσημου φορέα.

ΑΡΘΡΟ 24ο – Έπαθλα Πρωταθλήματος, Έπαθλο ήθους
1)     Η διοργανώτρια αθλοθετεί ένα Κύπελλο για τον πρωταθλητή κάθε κατηγορίας.
2)     Η απονομή του κυπέλλου τούτου με 20 μετάλλια για τα μέλη της πρωταθλήτριας ομάδας, θα γίνει με
τον τρόπο που θα ορίσει το Δ.Σ. / Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
3)     Στα σωματεία που δεν έχουν υποπέσει σε οποιοδήποτε παράπτωμα που εμπίπτει στις διατάξεις του
ΚΑΠ ή του καταστατικού με τις οποίες επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές στα σωματεία, στους ποδοσφαιριστές, παράγοντες, κλπ στη διάρκεια της περιόδου 2011-2012, θα απονεμηθεί ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ από την διοργανώτρια και μετάλλια για τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τους.

ΑΡΘΡΟ 25ο – Επικοινωνία, ενημέρωση σωματείων
1)     Για όλες τις αποφάσεις της Ενώσεως και αυτές που είναι σχετικές με την διεξαγωγή του
πρωταθλήματος, η ενημέρωση των Σωματείων θα γίνεται ηλεκτρονικά απευθείας από την Ένωση και θα δημοσιοποιούνται και με ανακοινώσεις στον Τύπο και στον διαδικτυακό τόπο της Ένωσης. Για το λόγο αυτό η ΕΠΣΚΙ εξασφαλίζει και παραχωρεί email σε κάθε σωματείο μέσω του οποίου διακινείται η αλληλογραφία. Τα προερχόμενα από το επίσημο email του Σωματείου έγγραφα, θεωρούνται επίσημα έγγραφα.
2)     Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα επίσης να γνωρίσουν στην Γραμματεία της Ένωσης και την
ταχυδρομική τους διεύθυνση, το Ονοματεπώνυμο, τη Διεύθυνση και τα τηλέφωνα του υπευθύνου για την παραλαβή της αλληλογραφίας καθώς και αριθμό Fax για επείγουσα επικοινωνία. Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση του Σωματείου, να γνωρίσει τον τρόπο επικοινωνίας του με την Ένωση, η ευθύνη για την μη παραλαβή της αλληλογραφίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 26ο – Συμμετοχή Ποδοσφαιριστών στις Μ.Ο. / Ε.Π.Σ.Κ.Ι. & ευθύνη σωματείων
1)     Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, όλων των Σωματείων μας, στις Μικτές ομάδες μας, όταν καλούνται για την σύνθεση των ομάδων αυτών ή για προπόνηση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και τις υπεύθυνες Διοικήσεις των Σωματείων που ανήκουν. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας επιβάλλονται με απόφαση της ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / Ε.Π.Σ.Κ.Ι. οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 31 του Κ.Α.Π.
2)     Ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκλείστηκε από τη Μικτή Ομάδα λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του, δε δύναται να συμμετάσχει σε αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει πριν από την παρέλευση οκτώ ημερών από την ημέρα του αγώνα της Μικτής Ομάδας στον οποίο μετείχε για την πιο πάνω αιτία (η ημέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται). Εξαιρούνται της διατάξεως αυτής, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν με το σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
3)     Η διαπίστωση των λόγων άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής του Ποδοσφαιριστή ανήκει αποκλειστικά στο Δ.Σ./ Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
4)     Σωματείο που με οποιοδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση ή αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. αποκλείεται κάθε φορά από τον πρώτο επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. κατά τη διαδικασία της παραγράφου 2α του άρθρου 31 του Κ.Α.Π.
5)    Οι ποινές της παραγράφου 2α του άρθρου 31 του Κ.Α.Π. επιβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την τέλεση του αδικήματος. Η δε έκτιση των ποινών αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική ημέρα της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 27ο – Γενικές Διατάξεις
1)     Με απόφαση της Διοργανώτριας θα διεξαχθεί στο τέλος της περιόδου ή στην αρχή της επομένης, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Πρωταθλητή και του Κυπελλούχου της Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή τα του αγώνος αυτού ρυθμίζει απόφαση του Δ.Σ. / Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
2)     Το Δ.Σ. / Ε.Π.Σ.Κ.Ι., αν για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύεται η έναρξη των πρωταθλημάτων , δικαιούται να προβεί στην αναδιάρθρωση των Κατηγοριών των Σωματείων της, τηρουμένων αυστηρώς των διατάξεων των άρθρων 4 & 7 παρ. 3 περ. α’  και 27 παρ. 4 περ. γ’ του Κ.Α.Π. που αφορά την άνοδο Σωματείων με σειρά προαγωγής από τον πίνακα κατάταξης του Πρωταθλήματος της αμέσως κατώτερης κατηγορίας.
3)     Αν υπάρξει μεταβολή των Διατάξεων στις οποίες στηρίζεται η παρούσα, ισχύ πάντοτε έχουν οι νέες διατάξεις, όπως θα ορίζει για την εφαρμογή τους το οικείο Νομοθέτημα ή Κανονισμός κ.λ.π.
4)     Τα χρηματικά πρόστιμα που για οποιοδήποτε λόγο επιβάλλονται στις ομάδες, πρέπει να έχουν εξοφληθεί το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την επιβολή τους, αλλιώς το σωματείο που δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση αυτή και μέχρι την τακτοποίησή της δεν μετέχει σε κανέναν αγώνα που διεξάγεται από την διοργανώτρια και δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
5)    Για να μετάσχει ομάδα σε Πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. θα πρέπει σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης να προσκομίζει και να θεωρεί τα βιβλία που κατά νόμο υποχρεωτικά τηρεί.
6)    Για κάθε θέμα που δεν προβλέπει η παρούσα, η κειμένη αθλητική νομοθεσία, οι Κανονισμοί που ισχύουν και λοιπά νομοθετήματα, θα δώσει λύση το Δ.Σ. της Ένωσής μας με απόφασή του.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Π.Σ.Κ.Ι.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

…………………………………………………………………………                   …………………………………………………
               (Τίτλος Σωματείου)                                                                    (αριθμός Μητρώου Σωματείου Ε.Π.Ο.)

…………………………………………………………                                                    Αριθμ.Πρωτ.: …………………………..
                (Α.Φ.Μ.)                                                       

ΘΕΜΑ: «Δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της __     _ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2012»

Προς:   Την Ε.Π.Σ. Κεφ/νιας – Ιθάκης                                   …………………..………………….………..2011
                                        Αργοστόλιον

Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου μας, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ συμμετοχή του Σωματείου μας στο πρωτάθλημα …..…… ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και ειδικότερα:
  1. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ τους όρους της προκήρυξης αυτής, της οικονομικής εγκυκλίου, το Καταστατικό της Ε.Π.Ο. και της Ε.Π.Σ.Κ.Ι., και τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. τους οποίους και γνωρίζουμε, και καταθέτουμε στο Ταμείο σας σαν δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) το ποσό των ____________ ευρώ .
  2. Ως έδρα στο Πρωτάθλημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το γήπεδο …………………………………………….. που μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Δήμου Κεφαλονιάς και η οποία ισχύει μέχρι την ………………………..
  3. Τα χρώματα της στολής των ποδοσφαιριστών μας είναι: 
Α) ΦΑΝΕΛΑΣ: …………………………………….   Β) ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ : ……………………………….
Γ) ΚΑΛΤΣΕΣ : …………………………………….
  1. Εδρεύουμε στην πόλη…………………………………του Δήμου……………………………………….
και τα γραφεία μας βρίσκονται στην οδό…………………………………….αριθμός……………….
τηλέφ. :……………………….FAX……………
ΤΗΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ:…………………………………………. ΚΙΝΗΤΟ………………………………………
ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ:…………………………….……ΚΙΝΗΤΟ ………………………………………
E-MAIL ……………………………………………………
5.      Τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα παραχωρούνται χωρίς άλλη διαδικασία με την παρούσα, στη διοργανώτρια Ε.Π.Σ.Κ.Ι.
                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                        Τ.Σ.


                                                ….……………….                        ……………………………..
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.