Ο πρώην διεθνής ρέφερι μίλησε στον "Sentra FM"


Εφόσον υπάρχουν διαιτητές αναμειγμένοι σε σκάνδαλα στημένων αγώνων, θα πρέπει να τιμωρηθούν, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος ανάπτυξης της διαιτησίας, Κύρος Βασάρας


-Το αν μπορεί η ελληνική διαιτησία να αναδεικνύει νέους ανθρώπους:
«Το 2009 μου ανατέθηκε από την ΕΠΟ, κι αυτό αποτελεί τιμή για μένα, ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, να μπορέσω να εφαρμόσω και να βάλω κάποιες προδιαγραφές στην ελληνική διαιτησία. Το έργο είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε ξεκινήσει με τα αυτονόητα. Δηλαδή να ελέγξουμε το επίπεδο γνώσεων και επίπεδο φυσικής κατάστασης και άλλα σημεία, όπως είναι η αυτοπεποίθηση και η προσωπικότητα, καθώς και αυτούς που θα διδάξουν τους διαιτητές. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αρχές Ιουνίου, συγκέντρωσα μια ομάδα, που ανιδιοτελώς ήρθαν κοντά μου. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε 900 νέους διαιτητές την περίοδο 2009-10, μετά από περίοδο σεμιναρίων και εκπαίδευσης.
Αυτό το ίδιο το πρόγραμμα αποτελεί μέθοδο κατά της βίας. Στην αρχή ο κόσμος περίμενε πως θα ήταν μόνο θεωρία, αλλά σε όλη τη διάρκεια χρησιμοποιείται πολύ σύγχρονο υλικό, με εγχειρίδια που έχουμε δώσει, έχουμε πλέον διάλογο μεταξύ ποδοσφαιριστών και διαιτητών και καθένας βλέπει τι πρέπει να διορθώσει. Ο καθένας βλέπει τι γίνεται.
Προσπάθησα στην ανάπτυξη αυτού του προγράμματος, η ΕΠΟ αγόρασε διάφορα σύγχρονα μέσα... Πέστε μου εσείς τι θα δείτε στα γήπεδα από την Δ’ ως την Α’ εθνική από αθλητικές σιλουέτες. Πλέον, οι διαιτητές είναι γυμνασμένοι, μπαίνουν σε πρόγραμμα με διατροφολόγους. Ενα είναι το σημαντικό στην εκπαίδευση. Να μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχει μάθει. Αν μπορεί επιμένουμε, αν δεν μπορεί και ο ίδιος θα καταλάβει ότι κάποιος άλλος έχει σειρά».
-Το σχέδιο της UEFA με τον κανονισμό για έξι διαιτητές: «Δεν παύει να είναι ένα πείραμα. Αυτή την άδεια έχουμε πάρει από τη FIFA και συνεχίζουμε το πείραμα αυτό στις διοργανώσεις της UEFA, σε Europa League και Champions League. Στόχος είναι ένας: περισσότερα μάτια, ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή, στο γήπεδο. Ένα αρνητικό είναι πως έχουμε αλλάξει την τακτική του διαιτητή, που σημαίνει ότι όταν παίζει στη χώρα του έχει άλλο στιλ παιξίματος. Αυτό όμως διορθώνεται. Αν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, μπορούμε να μειώσουμε περισσότερο τα λάθη.
Λάθη θα γίνονται πάντα. Αν μπορούμε να δούμε κάποιες περιπτώσεις, ναι θα τα δούμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο κομμάτι, που ασχολούμαστε ειδικά με την είσοδο των έξι διαιτητών. Τα υπέρ είναι περισσότερα από τα κακά, ψάχνουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε αυτό το στοίχημα. Εμείς έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πολλούς διαιτητές στην Ελλάδα, εν συγκρίσει με άλλες χώρες, και ίσως μπορούμε να το εφαρμόσουμε, αλλά το κόστος είναι δυσβάσταχτο, με μετακινήσεις κτλ. Και η εκπαίδευση είναι μεγάλη, αλλά πιστεύουμε ότι πάμε καλά».
-Τους στημένους αγώνες και τις υπόνοιες για τους διαιτητές: «Όλα αυτά που έχουν αναφερθεί διεθνώς, έχουν καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Ή τουλάχιστον τείνουν να το αφανίσουν. Αλλά υπάρχουν δραστικά μέτρα από την UEFA. Υπάρχουν αρκετοί διαιτητές που επικοινωνώντας μαζί τους μου λένε πως δεν είναι δυνατόν όλοι οι διαιτητές συλλήβδην να είναι μπλεγμένοι. Φτάσαμε σε ένα σημείο ο άλλος να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Οση περισσότερη διαφάνεια και αποκάλυψη υπάρχει, είναι θετικό για το ποδόσφαιρο. Το θέλουν όλοι οι υγιείς διαιτητές. Αυτό που δεν κάνουμε καλά είναι να λέμε ότι όλοι είναι ίδιοι. Δεν είναι όλοι. Κάποιοι κοπιάζουν πραγματικά και θα πρέπει να τους αναγνωρίζεται η εντιμότητά τους.
Το θέμα είναι να μην κάνουμε εικασίες, όταν δεν γνωρίζουμε. Κι εγώ δεν μπορώ να ορκιστώ για κανένα. Αλλά καταλαβαίνετε πώς μπορεί να επηρεάζει κάποιον που μπαίνοντας στο γήπεδο, γνωρίζει αυτά. Ας βγάλουμε ποιοι είναι αυτοί πραγματικά, μόνοι τους θα φύγουν. Αλλά υπάρχουν; Αν υπάρχουν να τιμωρηθούν.
Ο καθένας φαίνεται από τη δουλειά του. Εγώ, ας μιλήσω για μένα, είμαι ένας αδύναμος κρίκος. Κατά καιρούς λέγονται διάφορα. Όποιος θέλει λέει ό,τι θέλει. Φοβερά πράγματα. Δεν μπορεί όμως και οποιοσδήποτε θίγεται να βγαίνει καθημερινά και να διαψεύδει».
-Την πρόσφατη περιπέτεια που πέρασε: «Οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν κάποια θέματα σε εξέλιξη. Εγώ δεν έχω κάνει κάτι για να μπορώ να πω ότι θα σταματήσω ή συνεχίσω το έργο μου. Εχω πει κατ’ επανάληψη πως στην πορεία μου μέσα στον χρόνο κάποτε κι εγώ περπάτησα ένα μονοπάτι, εκεί υπήρχαν άλλοι διαιτητές πριν από μένα. Σέβομαι αυτό το μονοπάτι και τώρα αφήνω κι εγώ ένα για αυτούς που έχουν τη διάθεση να ανέβουν και να κάνουν γνωστή την ελληνική διαιτησία στο εξωτερικό με καλό τρόπο. Συνεχίζω περήφανα το έργο που έντιμα κάνω. Έχω να διαχειριστώ πολύ κόσμο, από το νέο υποψήφιο διαιτητή ως τον διαιτητή της Super League. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να βρίσκουμε κατάλληλους ανθρώπους. Προσπαθούμε μια μεγάλη αλλαγή στη διαιτησία, από τη βάση, αυτός είναι ο ρόλος μου. Να μπορούμε να αναπτύξουμε γυμνασμένα, μορφωμένα παιδιά με προσωπικότητα, έτοιμα. Προσπαθώ να μην τους επηρεάσει τίποτα που να παίζει ρόλο στην εξέλιξή τους. Αυτό μου έχουν αναθέσει. Με συνεργασία και καλή θέληση, χωρίς κραυγές και μομφές. Πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τoυ.
Πηγή αναδημοσίευσης: Soccerplus.gr

Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.