Συνέντευξη του Πρόεδρου του Α.Ο Σάμης Νίκου Ρασσιά

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,  συνάντησαμε το νέο πρόεδρο του Α.Ο. Σάμης κύριο Νίκο Ρασσιά και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του για τα σχέδια και τους στόχους της ομάδας, το νέο γήπεδο του γειτονικού μας Καραβομύλου και το μέλλον του Κεφαλλονίτικου ποδοσφαίρου.


Νίκο καταρχάς σε ευχαριστούμε που μας παραχώρησες αυτη την πρώτη σου συνέντευξη ως πρόεδρος του Α.Ο. Σάμης και  σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σου.

Ασχολείσαι με τα κοινά αρκετά χρόνια και μάλιστα ήσουν μέχρι πρότινως ταμίας στην ομάδα. Τι σε έκανε όμως να πάρεις την απόφαση να αναλάβεις την προεδρία και μάλιστα σε μια δύσκολη, από όλες τις απόψεις, συγκυρία;

Ασχολούμαι με τα κοινά και ειδικότερα με την ομάδα περίπου από το 2000. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα μικρά σωματεία λειτουργούν περισσότερο προεδρόκεντρικά με μια περιορισμένη ομάδα ανθρώπων να πλαισιώνει τον εκάστοτε επικεφαλής. Και είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό. Κάτι τέτοιο έγινε και στην περίπτωση της ομάδας μας με τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Γιώργο τον Πολυχρονάτο, που κατάφερε ομολογουμένως με πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες να φέρει τη Σάμη στο υψηλό επίπεδο που είναι σήμερα.

Η απρόσμενη ωστόσο απόφαση του να παραιτηθεί, μας ανάγκασε να αναζητήσουμε μια άμεση λύση ώστε να μην βρεθεί η ομάδα μας ακέφαλη. Έτσι ανέλαβα την πρωτοβουλία των κινήσεων και αποφάσισα να ηγηθώ της προσπάθειας όλων να σχηματίσουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από παλαιά και νέα μέλη, συνδυάζοντας τη διάθεση και την όρεξη με την εμπειρία και τη γνώση. Στόχος μας είναι ασφαλώς η συνέχεια του συλλόγου και η βιωσιμότητά του και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά.


Κοιτάζοντας τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαπιστώνουμε ότι στελεχώνεται από πολλές γυναίκες. Τι σηματοδοτεί αυτό για την ομάδα;

Είναι αλήθεια ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από αρκετές γυναίκες. Εξάλλου οι γυναίκες έχουν μια άλλη ποδοσφαιρική λογική. Μια άλλη οπτική στα πράγματα. Και μέχρι τώρα το σχήμα φαίνεται να είναι λειτουργικό μέσα από τη σύνθεση απόψεων που επιχειρούμε.



Ένα όνειρο δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή της Σάμης έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Αναφερόμαστε ασφαλώς στην τοποθέτηση του χλοοτάπητα στο γήπεδο του Καραβομύλου.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες ώστε να αδειοδοτηθεί και να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες. Επί παραδείγματι η περίφραξη. Σε τι φάση βρισκόμαστε και πόσο αισιόδοξος είσαι ότι όλα θα είναι έτοιμα εμπρόθεσμα;

Η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο, αποτελούσε πράγματι όνειρο δεκαετιών και σίγουρα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ομάδα. Δυστυχώς όμως είναι αρκετά δύσκολο να ολοκληρωθούν οι εργασίες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Το έργο της περίφραξης του γηπέδου, βάσει της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί ευθύνη του Δήμου. Πραγματοποίησαμε μάλιστα για αυτό το λόγο συνάντηση με τον αντιδήμαρχο τον κύριο Λυκούδη, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε το γήπεδο να αδειοδοτηθεί. Συνεπώς οι πρώτοι αγώνες μας θα δοθούν μακριά από τη φυσική μας έδρα.


Υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον έργα όπως η τοποθέτηση κερκίδων ή η ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να διεξάγονται και βράδυ αγώνες και προπονήσεις και γενικότερα να γίνει το γήπεδο πιο λειτουργικό και φιλικό στον κόσμο;

Να αναφέρουμε αρχικά ότι τα έργα συντήρησης των αποδυτηρίων τα έχει αναλάβει με ίδιες δαπάνες η ομάδα. Επιπλέον, το Λιμενικό Ταμείο θα μας παραχωρήσει ένα προκατασκευασμένο κτίριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο. Αυτά τα δύο συμπληρωματικά με την περίφραξη έργα προβλέπονται σε πρώτη φάση και είναι αρκετά για να φιλοξενήσουν επίσημους αγώνες της ομάδας μας.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είμαστε στη θεμελίωση ενός έργου που είναι η συνολική αναβάθμιση του γηπέδου μας. Σε επόμενο στάδιο θα δούμε πως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τον ηλεκτροφωτισμό και την τοποθέτηση καθισμάτων. Μην ξεχνάμε όμως την δύσκολή οικονομικά συγκυρία. Αν δεν βιώναμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, πιστεύω ότι όλα θα είχαν δρομολογηθεί γρηγορότερα. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη φυσική της έδρα το συντομότερο δυνατόν. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία. Κάναμε υπομονή τόσα χρόνια, ας κάνουμε λίγο ακόμα...



Με νέο γήπεδο, νέα διοίκηση και στοχευμένες πιστεύουμε προσθήκες παικτών στο ρόστερ, τι θα πρέπει να περιμένουμε για τη νέα σαιζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Πέρυσι φτάσαμε ένα βήμα πριν τα play offs και τον τελικό του κυπέλου. Να ελπίζουμε φέτος σε κάτι καλύτερο;

Αν δεν ελπίζεις για το καλύτερο δεν έχει νόημα να αγωνίζεσαι. Εξάλλου μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται χάνεται. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια χάριν στις άοκνες προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης σταθεροποιήθηκε στη μεγάλη κατηγορία, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν ομάδα ασανσέρ. Έχει εδραιώσει τη θέση της και πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Συνεπώς ο πήχης έχει ανέβει αρκετά και αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ξέρετε, είναι σαφώς πιο δύσκολο να κρατήσεις μια ομάδα ψηλά, παρά να την αναλάβεις από το μηδέν.

Από την πλευρά μας και αυτό αποτελεί δέσμευση διοίκησης, προπονητικού team και παικτών, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και όπου μας βγάλει. Θα προσπαθήσουμε δε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που έχει δώσει στην ομάδα το γήπεδο και να προσελκύσουμε νέους αθλητές και νέα μέλη με διάθεση προσφοράς. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε καθώς υπάρχει δίψα στον κόσμο της περιοχής μας να δει από κοντά  την ομάδα και να της συμπαρασταθεί. Κάτι που δεν γινόταν τις προηγούμενες χρονιές που αναγκαζόμασταν να αγωνιστούμε στο Αργοστόλι, τα Φαρακλάτα ή τις Κεραμειές.  

Αγωνιστικά, εφόσον η ομάδα έχει τα φόντα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, θα το κάνει. Αν θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε στη Γ’ Εθνική, με δεδομένο ότι από εφέτος καταργούνται οι αγώνες μπαράζ, είναι κάτι άλλο που θα το εξετάσουμε στην πορεία. Προφανώς και θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα που θα έχουμε τη δεδομένη στιγμή και τη βοήθεια που θα λάβουμε από όσους θα μπορούν να μας την προσφέρουν.

Πάντως δυσκολίες θα υπάρξουν. Μην ξεχνάμε ότι ως νησιώτες επιβαρυνόμαστε και με το μεγάλο κόστος των μετακινήσεων. Επιπλέον οι περισσότεροι παίκτες εργάζονται και συνεπώς οι μετακινήσεις τους εκτός Κεφαλλονιάς θα συνεπάγονται απουσία από τις εργασίες τους. Γενικότερα η συμμετοχή μια ομάδας σε εθνική κατηγορία, δημιουργεί ένα πλέγμα σημαντικών υποχρεώσεων. Και αυτό ισχύει και στις μεγάλες κατηγορίες. Δείτε ακόμη και τη Super League. Κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν οι ομάδες του κέντρου με τις ελάχιστες νησιωτικές ομάδες να έχουν πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεύτερο ρόλο.



Είναι γεγονός ότι ο Αθλητικός Όμιλος Σάμης αποτελεί διέξοδο για τα νέα παιδιά ως ο βασικός πυρήνας άθλησης στην περιοχή μας. Αυτό φαντάζομαι ότι σας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες. Εκτός λοιπόν από τους αγωνιστικούς στόχους, τι άλλες δράσεις προγραμματίζετε; Υπάρχει πρόθεση για δραστηριοποίηση και σε άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ που είναι και αρκετά δημοφιλές στο νησί μας;


Έχουμε αποφασίσει και αυτό είναι αποκλειστική είδηση, να δημιουργήσουμε μια προπονητική ομάδα με συντονιστή τον Κώστα τον Καβαλλιεράτο που σήμερα είναι γυμναστής στους παίδες και τους προπαίδες και τους προπονητές της ανδρικής ομάδας που θα τον πλαισιώνουν, με στόχο να υπάρξει μια οργανωμένη δομή με αλληλοβοήθεια από τη μεγάλη ομάδα στις μικρές και το αντίστροφο. Έτσι και οι μικρότεροι παίκτες θα έχουν περισσότερες προσλαμβάνουσες και θα εξελίσσονται ταχύτερα ενισχύοντας παράλληλα την πρώτη ομάδα.

Σε ότι αφορά στις παράλληλες δράσεις, είχαν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν να δημιουργηθεί ομάδα μπάσκετ στη Σάμη η οποία μάλιστα για μια σαιζόν συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ ΕΣΚΑΗ. Τώρα, σε συνεργασία με τον Κεφαλληνιακό γίνονται μαθήματα και προπονήσεις για παιδιά έως και 15 ετών στο κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου, ενώ ο Γιώργος ο Πολυχρονάτος είχε κάνει προσπάθεια να ξεκινήσουν και μαθήματα σκάκι στο Σύλλογο.

Γενικά πάντως, στόχος δικός μας είναι να λειτουργούμε ως μια μεγάλη οικογένεια και να εδραιωθούμε στα ποδοσφαιρικά πράγματα του νησιού μας. Τις παράλληλες δραστηριότητες θα τις βρούμε στην πορεία. Εξάλλου στη Σάμη υπάρχει ήδη ο Ναυταθλητικός Όμιλος με σημαντική δράση, ενώ υπάρχει δραστηριότητα και στο Ταε Κβο Ντο.



Ο Αθλητικός Όμιλος Σάμης αποτελεί εν πολλοίς φυτώριο για την ανάδειξη ποδοσφαιρικών ταλέντων. Αλήθεια, υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά στη Σάμη, τα Πουλάτα και τα άλλα χωριά της περιοχής μας που θα μπορούσαν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο τοπικά ή και εκτός Κεφαλλονιάς;

Το ταλέντο δεν είναι μόνο έμφυτο. Είναι και θέμα δυνατοτήτων και ευκαιριών. Ως σύλλογος έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τους αρμοδίους ώστε να οι ακαδημίες μας να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε τουρνουά που οργανώνει ο ΟΠΑΠ. Πέρυσι έγινε ένα ανάλογο τουρνουά στην Πάτρα στο οποίο συμμετείχαν ο Παλληξουριακός και η Εικοσιμία. Με αυτό τον τρόπο οι μικροί αθλητές μας θα πάρουν εμπειρίες, αλλά και την ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους εκτός Κεφαλλονιάς.

Γενικά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο ταλέντο στην περιοχή μας το οποίο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των παικτών της ομάδας προέρχεται από την περιοχή της Σάμης. Δεν μπορώ να ονοματίσω ασφαλώς, αλλά μπορώ εύκολα να αναγνωρίσω δυο τρείς περιπτώσεις αθλητών που έχουν όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν και να κάνουν καριέρα και εκτός νησιού.



Είναι αλήθεια ότι το τοπικό μας ποδοσφαιρικό προϊόν έχει υποβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ιστορικά σωματεία έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, έχουμε χρόνια να δούμε ομάδα μας σε εθνική κατηγορία, τα παιδικά πρωταθλήματα έχουν ατονίσει... Τι πιστεύεις ότι φταίει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τι θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μπει το Κεφαλλονίτικο ποδόσφαιρο στο δρόμο των επιτυχιών;

Θεωρώ ότι η αποχώρηση ιστορικών σωματείων από το πρωτάθλημα, αλλά και η αποδυνάμωση των παιδικών πρωταθλημάτων είναι κυρίως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, καθώς δυστυχώς ο κινητήριος μοχλός σε μια ομάδα είναι το χρήμα. Αν δεν υπάρχει ένας ισχυρός οικονομικά παράγοντας, ή ένας ισχυρός χορηγός, ή μια ομάδα ανθρώπων με οικονομική επιφάνεια, δεν είναι εύκολο μια ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό ή και να τολμήσει το παραπάνω βήμα.  

Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω εξ ονόματος άλλων, αλλά γενικά πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των ομάδων, αλλά και μεταξύ της ΕΠΣΚΙ και των σωματείων. Ωστόσο, για να πούμε και κάτι θετικό, θεωρώ ότι το πρωτάθλημά μας παρά τις δυσκολίες, έγινε πιο ανταγωνιστικό καθώς δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρο φαβορί και οι περισσότερες ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Πάντως κλείνοντας, θα έλεγα ότι μεγαλύτερη επιτυχία για το τοπικό μας πρωτάθλημα πέρα από τίτλους και συμμετοχές σε εθνικές κατηγορίες, θα είναι να στρέψουμε τα νέα παιδιά στον αθλητισμό και να αναδείξουμε τα ταλέντα που θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν σε μεγάλες ομάδες, διαφημίζοντας με αυτό τον τρόπο το Κεφαλλονίτικο ποδόσφαιρο. 


Νίκο σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα και σε εσένα προσωπικά καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχεις αναλάβει.


Πηγή: www.poulatakefalonias.gr
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.