Το ανεξάρτητο Γιβραλτάρ «ανάβει φωτιές»

Το ανεξάρτητο Γιβραλτάρ «ανάβει φωτιές»  
 
        ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ
Το ανεξάρτητο κρατίδιο του Γιβραλτάρ αναγνωρίστηκε προσωρινά ως μέλος της UEFA την Δευτέρα (1/10) κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει το μποϊκοτάζ της Ισπανίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Την Δευτέρα η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε στην Αγία Πετρούπολη και μεταξύ άλλων αναγνώρισε προσωρινά το Γιβραλτάρ που ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η επιτροπή αναγνώρισε το Γιβραλτάρ ως προσωρινό μέλος της UEFA από την 1η Οκτωβρίου του 2012, ύστερα από απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Λοζάνης τον Αύγουστο του 2011. Η
απόφαση εάν το Γιβραλτάρ γίνει πλήρες μέλος της UEFA θα παρθεί στο ετήσιο συνέδριο που θα γίνει στο Λονδίνο τον Μάιο του 2013», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Εάν το Γιβραλτάρ, που έχει πληθυσμό 28.000 κατοίκους, γίνει το 54ο μέλος της UEFA, θα είναι το μικρότερο έθνος που θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πίσω ακόμα και από το Σαν Μαρίνο (32.000 κάτοικοι) και το Λιχτενστάιν (36.000). Ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα μπορέσει η εθνική του ομάδα να δώσει διεθνή αγώνα.

Το θέμα αυτό μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μιας και η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Γιβραλτάρ από το 1713 και την συνθήκη της Ουτρέχτης.

Οι Ισπανοί εναντιώνονται πεισματικά στο να αναγνωριστεί το Γιβραλτάρ ως μέλος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής «οικογένειας» και μάλιστα έχουν στο παρελθόν απειλήσει πως θα μποϊκοτάρουν τις διοργανώσεις της UEFA!

Σύμφωνα με διάταγμα του Ανώτερου Αθλητικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας είναι υποχρεωμένες να μπλοκάρουν πιθανές αιτήσεις από ομάδες του Γιβραλτάρ.
Επιπλέον οι Ισπανοί φοβούνται πως εάν το Γιβραλτάρ γίνει πλήρες ανεξάρτητο μέλος της UEFA, τότε θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» όσον αφορά την Καταλονία και την Χώρα των Βάσκων. Οι δύο αυτές επαρχίες της Ισπανίας έχουν εθνικές ομάδες που μάλιστα κατά καιρούς δίνουν ανεπίσημους διεθνείς αγώνες.
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.