Ν.Ο.,Α. Η... τρέλα πάει Ευρώπη;

Αφιέρωμα στην Καταπληκτική πορεία  του Ν.Ο.Α έκανε η ιστοσελίδα  SPORTS24 με τίτλο (Η... τρέλα πάει Ευρώπη;). Με τον Μάκη Κοσματο που είναι μέλος τις επιτροπής ΠΟΛΟ  να μιλαει για την ομάδα του νησιού μας.

Το Αργοστόλι πάλεψε με νύχια και με δόντια για να εξασφαλίσει την έξοδο του στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όμως κινδυνεύει να μη χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι Κεφαλονίτες είναι... τρελοί! Αυτό δεν λέμε οι υπόλοιποι Έλληνες για τους κατοίκους του νησιού; Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, γιατί θέλει τρέλα να δημιουργήσεις, να συντηρήσεις και να οδηγήσεις ψηλά μια ομάδα με επαγγελματική νοοτροπία σε ένα απομονωμένο νησί (ειδικά το χειμώνα) και αποκομμένο από τα κέντρα των αποφάσεων.
Αυτό το κατάφεραν στην Κεφαλονιά και στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου (ή απλά Αργοστόλι). Μια ομάδα που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιού των Επτανήσων, αλλά εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους κατοίκους του.
Κι αν το Αιγαίο έχει... χορτάσει την Ευρώπη χάρη στη Χίο, το Αργοστόλι έγινε ο πρώτος σύλλογος από το Ιόνιο που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πέρασε στα πλέι οφ, αφήνοντας εκτός προνομιούχου τετράδας τον Παναθηναϊκό και το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η συμμετοχή του στο final-4 του Κυπέλλου σε δύο εβδομάδες στη Λαμία. Απόλυτη επιτυχία!

Με το Sport24.gr συμφωνεί και ο Μάκης Κοσμάτος, μέλος της Επιτροπής Υδατοσφαίρισης του  Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου: 
"Η φετινή χρονιά ήταν δίχως αμφιβολία ονειρεμένη και άκρως επιτυχημένη. Δεν θα πω πέρα από κάθε προσδοκία γιατί όλοι εμείς που αποτελούμε μέρος αυτής της ομάδας και της προσπάθειας αυτής, γνωρίζαμε τη σκληρή δουλειά των αθλητών και του τεχνικού επιτελείου και πιστεύαμε ότι με λίγη τύχη και πάνω από όλα με την ομάδα πλήρη και χωρίς τραυματισμούς, υπήρχαν προοπτικές για την υπέρβαση. Φυσικά οι στόχοι επαναπροσδιορίστηκαν αρκετές φορές μέσα στη χρονιά ή όπως αλλιώς το λέμε τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
Ο Μάκης Κοσμάτος
Έχοντας εξασφαλίσει λοιπόν την παραμονή μας στη κατηγορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Φεβρουάριο κιόλας, ο επόμενος στόχος που θέσαμε είναι το πλασάρισμα σε μια καλύτερη θέση από την έκτη που τερματίσαμε πέρυσι. Οι συγκυρίες και η απόδοση της ομάδας, μας  έφεραν τελικά στο σημείο να παλεύουμε με τον Παναθηναϊκό στο μεταξύ μας παιχνίδι τη προτελευταία αγωνιστική για τη τέταρτη θέση κάτι που τελικά και το καταφέραμε. Παράλληλα, και πάλι με νίκη επί του Παναθηναϊκού, καταφέραμε να πάρουμε το εισιτήριο για το Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας".
Ο δικός τους άνθρωπος και ο ξένος που έφυγε
Τα σημεία-κλειδιά ήταν δύο σύμφωνα με τον άνθρωπο που τρέχει την ομάδα από την πρώτη ημέρα μαζί με τον Άγγελο Πανταζάτο. 
"Καταρχάς εμπιστευτήκαμε για τη θέση του προπονητή  έναν άνθρωπο που μέχρι και πριν ένα χρόνο ήταν αθλητής στην ομάδα, τον Θοδωρή Ανδρεάκο που όχι απλά μας δικαίωσε, αλλά πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή στο χώρο της υδατοσφαίρισης και από τη θέση του προπονητή.
Στη συνέχεια σημείο καμπής αποτέλεσε η μετεγγραφή που πήρε στο μέσο της χρονιάς ο ξένος μας,  Ιγκόρ Ρατσούνιτσα για σύλλογο του ιταλικού πρωταθλήματος. Η φυγή του αποδυνάμωσε μεν την ομάδα, αλλά τη συσπείρωσε και απέδειξε περίτρανα με τα αποτελέσματα της στο υπόλοιπο της χρονιάς, το πόσο δεμένη ήταν και το ποσό σημαντική δουλειά γινόταν από τους αθλητές και τους προπονητές".
Η προσπάθεια στο πόλο της Κεφαλονιάς ξεκίνησε με στόχο η ομάδα να κάνει αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό. Δεν υπήρχαν βάσεις για πρωταθλητισμό στο νησί. Ο κ.Κοσμάτος εξηγεί το πως
  "όταν όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την Επιτροπή υδατοσφαίρισης και πιο συγκεκριμένα τους Άγγελο Πανταζάτο, Θοδωρή Αλυσανδράτο, Ανδρέα Τραυλό και εμένα σε συνεργασία πάντα με τον πρόεδρο του Ναυτικου Ομίλου κ.Λούκα Νιφοράτο ποτέ δεν είπαμε ότι ξεκινάμε για να φτάσουμε στην Α1 Ανδρών .Ο στόχος ήταν μια αξιοπρεπής  παρουσία που θα τιμούσε το όνομα της Κεφαλονιάς σε όποια πόλη και αν έπαιζε και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο ερχόταν, ήταν καλοδεχούμενο".
ο
Η φετινή ομάδα του Αργοστολίου
Η επίσημη αγαπημένη του νησιού
Μαζί με τις κατηγορίες η ομάδα κέρδιζε και τους φιλάθλους, με αποκορύφωμα την εκπληκτική ατμόσφαιρα στο περσινό final-4 του Κυπέλλου που έγινε στο Αργοστόλι, δίχως να συμμετέχει η ομάδα.
"Στην Κεφαλονιά έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια διάφορες προσπάθειες στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Για λόγους που δε προσφέρει κάτι να αναφέρω οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό κάτι που είχε πολύ άσχημο αντίκτυπο στη ψυχολογία και Κεφαλονίτη φίλαθλου. Καταλαβαίνετε λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον έντονης αμφισβήτησης πόσο δύσκολο ήταν να πειστεί ο κόσμος ότι στο χώρο της υδατοσφαίρισης γίνεται κάτι διαφορετικό. Αν συνυπολογίσουμε δε και το γεγονός ότι στις μικρότερες κατηγορίες οι αγώνες κατάταξης γίνονταν σε ομίλους εκτός του νησιού καθώς και το ότι το άθλημα είναι πραγματικά δύσκολο στη κατανόηση του, η προσπάθεια μας για να γίνει αυτή η ομάδα αγαπητή και αναγνωρίσιμη από τον κόσμο ήταν τιτάνια.
Τελικά λίγο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, λίγο οι συνεχείς αναφορές από τον αθηναϊκό Τύπο, άλλα και η σταδιακή απεμπλοκή από συναισθήματα αμφισβήτησης λόγω του κακού παρελθόντος στον αθλητισμό του νησιού έδεσαν τόσο πολύ τον κόσμο με αυτή την ομάδα που πλέον μπορούμε να πούμε ότι είναι η επίσημη αγαπημένη του νησιού. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στο κόσμο που συμπαρίσταται αλλά και στους χορηγούς χωρίς τους οποίους η ομάδα σε θα είχε καταφέρει τίποτε από όλα αυτά".
Οι ντόπιοι ήρθαν στο κολυμβητήριο και έφεραν και τα παιδιά τους, βοηθώντας τη διοίκηση να πλησιάσει το μεγάλο στόχο της: 
 "Η μεγάλη επιτυχία όμως  είναι να αφήσεις το στίγμα σου σαν ομάδα. Και αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν δημιουργήσεις φυτώριο που θα καταφέρει να βγάλει αθλητές με συμμετοχές σε εθνικές ομάδες αλλά και μετεγγραφές σε σωματεία με μεγαλύτερους στόχους. Έχοντας φτιάξει την ομάδα που θα αποτελεί το πρότυπο για τα μικρά παιδιά το επόμενο στοίχημα είναι να φέρεις όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στην πισίνα και από αυτά γιατί όχι κάποια να ξεχωρίσουν και να συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες. Τότε πραγματικά θα πούμε ότι κάτι προσφέραμε στο χώρο και την κοινωνία της Κεφαλονιάς".
"Η καρδιά να χτυπάει για το νησί"
Οπότε, το Αργοστόλι ήρθε για να μείνει. Και καλείται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που καλούνται να ξεπεράσουν οι σύλλογοι της ελληνικής περιφέρειας. Να κρατήσουν την ίδια όρεξη και να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο.
"Αυτό είναι και το δικό μας άγχος και η ανησυχία. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να διατηρείσαι σε αυτό το επίπεδο πόσο μάλλον τη στιγμή που ο πήχης ήδη έχει μπει πολύ ψηλά. Και η Κεφαλονιά δεν είναι απλά περιφέρεια, είναι νησί της περιφέρειας με προβλήματα και δυσκολίες στις μετακινήσεις, με τα παιδιά των ακαδημιών φτάνοντας στη περίοδο των σπουδών τους να πρέπει να φύγουν από το νησί και γενικότερα μια δυσκολία για τον όποιο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό σε θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το ανθρώπινο δυναμικό.
Μέσα σε ένα τόσο δυσμενές κλίμα προσπαθούμε να πορευθούμε στη λογική του "η Κεφαλονιά οφείλει και πρέπει να είναι πιο δυνατή και ισχυρή εκτός συνόρων και όχι ο φτωχός συγγενής " και στην ουσία να κάνουμε πρεσβευτή του νησιού αυτή την ομάδα σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα για να παίξει αυτό το ρόλο πρέπει πράγματι να έχει μια πορεία σταθερή και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα.
Στη προσπάθεια αυτή αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να μην περάσει η κακώς εννοούμενη επαγγελματική νοοτροπία με στόχο πριν από όλα η ομάδα να είναι παρέα και "οικογένεια" που η καρδιά της να χτυπάει για το νησί και όχι ένα σωματείο δεκαπέντε ξεχωριστών αθλητών που ήρθαν, είδαν και αποχώρησαν".
Άποψη από το κολυμβητήριο
Απειλείται η ευρωπαϊκή περιπέτεια
Το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι πολύ όμορφο στην Κεφαλονιά, όμως ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται ενόψει της επικείμενης συμμετοχής στην Ευρώπη. Προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα και το Αργοστόλι κινδυνεύει να μην αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Ο Μάκης Κοσμάτος ζητάει να "τους εκμεταλλευτούν"!
"Η ομάδα αυτή πλέον μετά και τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Είναι η εικόνα των ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ στην Ευρώπη. Είναι ένα πολύ δυνατό brand name το οποίο φτιάξαμε με πολύ κόπο και το προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ και στη Κεφαλονιά και στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τους ζητάμε να μας "εκμεταλλευτούν" για το καλό και το συμφέρον όλων των κατοίκων των νησιών αυτών. Πόσο πιο εύκολο δρόμο μπορεί να βρει κάποιος για πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς και αγορές από την ύπαρξη ενός αθλητικού σωματείου και τη συμμετοχή του σε διεθνείς διοργανώσεις. Για να πούμε και κάτι στην υπερβολή του, η Βαρκελώνη ένας από τους λόγους που είναι ταξιδιωτικός προορισμός είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα. Γιατί να μη συμβεί και το ίδιο με την ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΑ. Αφήνω την απάντηση στα χείλη των αρμοδίων και περιμένω πράξεις και όχι δηλώσεις".
Share on Google Plus

About kefaloniasports

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.